4 C
Linköping
söndag, mars 3, 2024

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som tidigare år arrangerade Linköpings kommun evenemanget kring tillsammans med Länsstyrelsen och Svenska kyrkan med ett program för både vuxna och barn.

Redan klockan 18 30 fick ett hundratal åskådare uppleva en fantastisk eldshow utförd av “Cirkus-Emma” bjuder på eldshow. Alla som trotsat det envisa regnandet och tagit sig upp domkyrkan för eldshowen var säkert nöjde efteråt.

Det var tur att åskådarna efter den “värmande föreställningen” kunde gå in i kyrkan där det erbjöds fika och föredrag ned bildvisning av vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ekman. Föredraget varvades med musik av Melinda Ackeräng.

Med elden som redskap skapar Cirkus-Emma en show som värmer. Foto: Tommy Pettersson

Förra året deltog en miljard människor i Earth Hour världen över. Årets Earth Hour markerar starten på en kampanj som pågår fram till Earth Day den 22 april. 

– Earth Hour har sedan starten 2007 blivit en stark tradition. Många har växt upp med att släcka hemma, en tradition som förs vidare till nya generationer, I år ser vi också en tydlig tendens att kommuner utökar sitt engagemang till en hel vecka istället för bara en helg, vilket är roligt, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour. 

Startade i Australien

Earth Hour startades av WWF Australien 2007 och har sedan dess vuxit och blivit en global tradition. Syftet är att genom att släcka lampan skicka en symbolisk signal till världens ledare att agera i klimatfrågan och för den biologiska mångfalden. Kampanjen uppmanar politiker, investerare, städer och företag att ta beslut som gör det enklare att leva hållbart.

Fakta: Earth Hour – världens största miljömanifestation  

Den 25 mars klockan 20:30-21:30 pågår Earth Hour, världens största miljömanifestation, arrangerad och startad av WWF. Världen över släcker människor, städer och några av världens mest ikoniska byggnader som Eiffeltornet i Paris, Operahuset i Sydney, Empire State Building i New York och Colosseum i Rom, tidszon efter tidszon, som en signal till beslutsfattare att agera. Earth Hour är ingen energisparkampanj utan en symbolisk handling för att uppmärksamma klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald. 

Källa: Världsnaturfonden WWF

RELATERADE ARTIKLAR

De orangea vädervarningarna duggar tätt i Östergötland. Detta innebär ett stort antal samhällsstörningar, bland...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 105-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Pinkade och drog till sig uppmärksamhet Polisen undersökte 19:47 ett tips från allmänheten om två...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.2 °
1.7 °
95 %
2.6kmh
100 %
sön
9 °
mån
6 °
tis
1 °
ons
5 °
tor
3 °