-5.2 C
Linköping
tisdag, mars 19, 2024

Cyberattack slog ut trygghetslarm i kommunen

Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en störning hos leverantören Careium som innebar att de inte kunde ta emot och besvara de larm som kom in.

Det är ungefär 3 800 personer i Linköpings kommun som har trygghetslarm.

Kommunen har beredskap för sådana händelser och inga incidenter har rapporterats. Nu fungerar trygghetslarmen som de ska igen.

– Det är förstås allvarligt när något sådant inträffar, men vi har rutiner som alla utförare ska följa om det skulle bli driftstörningar. Våra utförare fick information på ett tidigt stadium, och vi uppdaterade dem fortlöpande, säger Susanna Lundstedt, biträdande förvaltningschef på Social- och omsorgsförvaltningen på kommunens hemsida.

Cyberattack slog ut systemen

En cyberattack låg bakom driftstörningarna som slog ut trygghetslarmen i 150 kommuner, enligt företaget som står bakom tjänsten. Sju kommuner i Östergötland drabbades.

Varje utförare ansvarar för att förmedla informationen vidare till verksamhetschefer och medarbetare för att de ska kunna hantera situationen, enligt sina respektive rutiner. Alla utförare har också i uppdrag att alltid kontrollera larmen regelbundet flera gånger per dygn så att eventuella driftstörningar, som denna, upptäcks snabbt.

Föregående artikel
Nästa artikel

RELATERADE ARTIKLAR

Under flera veckor har Tjustbanan mellan Linköping och Västervik varit avstängd på grund av...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län. Husvagnsbrand i Hageby Kockan 04:35...
Singelolycka, personbil har kört in i mitträcket på grund av halka på väg 35...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-5.2 ° C
-4.8 °
-7.2 °
93 %
2.6kmh
69 %
tis
7 °
ons
6 °
tor
6 °
fre
7 °
lör
8 °