4 C
Linköping
lördag, mars 2, 2024

Åldringsbrotten ökar i Östergötland – “Lägg på luren – släpp inte in dem”

De senaste tio dagarna har minst tio anmälningar mellan 13 – 17 mars gällande åldringsbrott, så kallad fysisk vishing, inkommit till polisen i region Öst.

Ökningen syns i Östergötland och Södermanland. Personer i Jönköpings län är också drabbade men inte i samma utsträckning som i de andra två nämnda länen.

Information är viktigt

Polisen vill nu nå ut med information till så många som möjligt i hela polisregion Öst.

– Vi har haft en våg av vishing i februari i Östergötland och Sörmland. Det började i februari i Jönköping. De drabbade är i 80-års åldern och uppåt. Bedragarna ringer och uppger att de ringer från någon bank eller något större företag. I något fall har de uppgett att de är poliser. I en del av fallen är bedragarna försedda med munskydd. säger Mikael Månsson som är förundersökningsledare bedrägeribrott på regional nivå och fortsätter.

– Vi har under en längre tid försökt att nå ut till äldre och deras anhöriga men trots detta ser vi nu en ökning av anmälningar i polisregion Öst de senaste dagarna. Vi måste fortsätta prata med våra äldre för att förebygga brott. Detta måste få ett slut, vi måste försöka nå så många som möjligt. Vi behöver all hjälp vi kan få för att nå ut med informationen. Tillsammans kan vi förebygga brott.

Av de 10 anmälningarna som är gjorda 5 stycken från Östergötland, 4 stycken från Södermanland och 1 ärende kommer från Jönköpings län.

Vishing:

Vishing (voice phising) är en kombination av falska telefonsamtal och e-postmeddelanden) innebär att en person blir uppringd av en bedragare som utger sig för att vara från exempelvis banken, för att lura till sig personlig-, finansiell- eller säkerhetsinformation.

Anmäl bedrägeribrott genom att ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott ring 112.

RELATERADE ARTIKLAR

De orangea vädervarningarna duggar tätt i Östergötland. Detta innebär ett stort antal samhällsstörningar, bland...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 105-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Pinkade och drog till sig uppmärksamhet Polisen undersökte 19:47 ett tips från allmänheten om två...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
4 ° C
4.9 °
3.7 °
99 %
5.7kmh
100 %
lör
4 °
sön
9 °
mån
5 °
tis
1 °
ons
1 °