-1.9 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Krönika: Arbetsmiljölagen arbetstagare – Lek inte affär i kommuner

Text: Arne Grip

I början på 90-talet hade Linköpings kommun och landstinget Östergötland högt kvalificerade chefer. Bengt Öberg och Paul Almefelt var kunniga utan prestige. När konsultföretaget Sensia AB ville leka affär gjorde de motstånd och fick sparken. Nedmonteringen kunde börja.    

Myndigheterna delades i två delar; En beställare och en utförare som skulle teckna avtal med varandra. Ordförande i Sensia var Sven Lindgren (M).

När man frågade efter lagstöd för interna avtal fanns det inget stöd för detta. Det var ett så kallat ”gentlemens agreement”. När man bad om namnen på gentlemännen kunde organisationen inte svara.

Politiken kopplades bort

Kommunen anställde en konsult och landstinget en civilekonom. På råd från Sensia delade man upp sig i små enheter och testade ”kontrakt” mellan arbetsgivare och arbetstagare. Enheten skulle jobba som ett företag. Politiken kopplades bort.   

För att kunna använda kontrakt behövde man lägga ett snitt till. Personalen delades i ett A- och i ett B-lag. Chefer med makt ställdes mot medarbetare med lydnadsplikt. Indelningen i parter strider mot Arbetsmiljölagen. Alla anställda är arbetstagare.

Skattebetalarna betalar

I privata företag kan parter, som förhandlar och tecknar avtal med varandra, motiveras med att ägare och anställda behöver arenor för att formulera och lösa interna problem. Arbetsgivare är den som betalar lön till arbetstagare. I myndigheter är det skattebetalarna.

Arenorna i myndigheter är fullmäktige, styrelser och nämnder. Partierna delar upp sig i parter, majoritet och minoritet. Ärenden bereds, förhandlas och avslutas med beslut och protokoll. Ingen anställd är arbetsgivare mot andra anställda. Offentligfacken har ingen motpart.

Ordförande har straffansvar

Vägen till bättre arbetsmiljö finns i Arbetsmiljölagen Där finns arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsgivare är den juridiska personen myndigheten, företrädd av styrelsen under straffansvar för ordföranden. Alla anställda är arbetstagare. Arbetsplatsen ska vara sund och säker.

Arbetsgivaren ska ha system för att dokumentera risker, skador och olyckor. Styrelsen ska kunna se, följa och leda den verksamhet som man under straffansvar är satt att sköta. För att arbetsmiljölagen ska skydda krävs beslut om anställning,  

Hur blir man anställd? 

Regionen tog 1994 bort beslut om anställning. Den som började arbeta efter 1994 som bara fått kontrakt och är därför inte anställd ”på riktigt”. Myndigheten ska bekräfta anställningsavtal med beslut om anställning.

Ta bort den falska blanketten Anställningsavtal. Dags att gå till beslut!

Arne Grip rättssociolog, fd univ lektor LiU

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-1.9 ° C
-1.1 °
-2 °
93 %
3.6kmh
100 %
sön
-2 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °