-1.9 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Polisen kommenterar Blåljusdom i HD

Den 14 mars meddelade Högsta domstolen sin dom kopplat till upploppet i Sveaparken under långfredagen 2022

Två män som tidigt kom att dömas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, till följd av upploppet i Sveaparken under långfredagen förra året, överklagade både till hovrätt men också till Högsta domstolen. Den prövning som nu gjorts ska fungera som prejudicerande, det vill säga vägledande.

En person fick 6 år i tingsrätt, 5,6 år i hovrätt och landade sedan på 3 år och 3 månader efter Högsta domstolens dom. Individ två fick 5 år i både tingsrätt och hovrätt men landade i 3 år nu efter Högsta domstolens dom.

-Att det fastställs att det verkligen handlar om grovt sabotage mot blåljusverksamhet tycker jag är positivt, säger Emelie Bodegrim som är kommenderingschef inom Polismyndigheten på polisens hemsida.

Från kollektiv till individ
I domen resoneras det om att ”gruppen som sådan har haft visst uppsåt” vid ett våldsamt upplopp medan det kollektiva uppsåtet inte är avgörande när det handlar om grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Istället riktas fokus i bedömningen på ”individens gärningar och uppsåt”.

-Det här perspektivet gör att ”samförståndet och det gemensamma ansvaret” som tidigare domar, från tingsrätt och hovrätt, bland annat grundar sig på gör att man även landar i en straffsänkning för dessa två individer, menar Emelie Bodegrim.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-1.9 ° C
-1.1 °
-2 °
93 %
3.6kmh
100 %
sön
-2 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °