10.6 C
Linköping
söndag, maj 26, 2024

Kammarrätten prövar beslut av polisen under “påskupploppen”

Kammarrätten prövar nu av något skäl de beslut som togs av polisen under “påskupploppen” i Norrköping.
Kammarrätten har avgjort två mål som har samband med de så kallade påskupploppen.
Polisen beslutade att ställa in en demonstration i Norrköping på grund av ordningsstörningar. Kammarrätten har nu i efterhand upphävt polisen beslut!

Ger inte möjlighet?

Kammarrätten är enig om att beslutet ska upphävas, men ledamöterna har olika skäl för beslutet. Majoriteten i kammarrätten anser över huvud taget inte att ordningslagens bestämmelser ger polisen möjlighet att ställa in allmänna sammankomster till följd av ordningsstörningar som inträffat eller befaras. I stället är det bestämmelserna om att upplösa sammankomster som kan bli aktuella. Dessa bestämmelser har polisen inte använt sig av. En ledamot anser i och för sig att det finns en laglig möjlighet att ställa in sammankomster vid ordningsstörningar, men menar att utredningen inte visar att störningarna var så allvarliga att det var befogat.

Går inte att överklaga?

I samband med händelsen omhändertog polisen under drygt en timme en person med stöd av polislagen. Förvaltnings­rätten bedömde att beslutet kunde överklagas och prövade beslutets laglighet, även om omhändertagandet vid prövningen hade upphört. Kammarrätten upphäver nu förvaltningsrätten dom.

– Vår bedömning är att ett beslut att omhänderta någon med stöd av polislagen inte kan överklagas. De faller utanför förvaltningslagens överklagandebestämmelser och inte heller europakonventionen ger någon rätt att klaga. Rättskyddet tillgodoses i dessa fall på annat sätt än genom en överklagandemöjlighet, säger tf. kammarrättsrådet Erik Hannus på myndighetens hemsida.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen hanterat ett 120-tal ärenden som rör Östergötlands län. Det rör sig bland annat...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. Inga större händelser eller...
Socialdemokraterna och Moderaterna ska under mandatperioden prioritera ökad trygghet och minskad kriminalitet. Detta innefattar...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
10.6 ° C
11.2 °
8.7 °
94 %
2.1kmh
9 %
sön
25 °
mån
25 °
tis
23 °
ons
18 °
tor
20 °