-1.9 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

HD-dom om sabotage mot blåljusverksamhet – Ger prejudikat

Nu har Högsta domstolens dom om sabotage mot blåljusverksamhet kommit och det innebär en rättslig vägledning för sabotage mot blåljus brott vid framtida prövningar.

Högsta domstolen sänker straffen i det första prövade fallet i Högsta domstolen efter upploppet i Sveaparken i Örebro förra året.

Grovt brott

Två män överklagade en hovrättsdom om grovt sabotage mot blåljusverksamhet, där påföljden blev fängelse i fem år respektive fem och ett halvt år, och yrkade att gärningarna istället skulle bedömas som våldsamt upplopp. De begärde också att straffen skulle sättas ned väsentligt. Högsta domstolen har i dag meddelat dom.

– Jag kan konstatera att Högsta domstolen delar min uppfattning att brotten ska bedömas som sabotage mot blåljusverksamhet och att det varit fråga om grovt brott, säger vice riksåklagare Katarina Johansson Welin.

Prejudikat att förhålla sig till

Till skillnad från tingsrätt och hovrätt anser HD att männen enbart kan dömas för de konkreta brott som kan kopplas till deras agerande, inte för hela sammanhanget på plats, och man sänker därför fängelsestraffen.

– Det är bra att det nu finns ett prejudikat som åklagarna kan förhålla sig till om hur man ska bedöma upplopp av den här våldsamma karaktären, säger Katarina Johansson Welin.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-1.9 ° C
-1.1 °
-2 °
93 %
3.6kmh
100 %
sön
-2 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °