Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig nationell enkätundersökning om befolkningens attityder till svensk hälso- och sjukvård. I dag presenterades 2022 års resultat.
Generellt för hela landet och även Östergötland är siffrorna i hälso- och sjukvårdsbarometern för 2022 lägre än 2020 och 2021, och därmed tillbaka på samma nivå som före pandemin. Undersökning genomfördes under perioderna 4 april – 4 juni och 3 oktober – 5 december 2022. Sammanlagt har 48 304 personer över 18 år i hela landet svarat på enkäten, varav drygt 1 200 i Östergötland.
Nästan alla är nöjda
Inom nästan alla områden är invånarna i Östergötland mer nöjda med vården än rikssnittet. 87 procent anser sig ha tillgång till den vård de behöver. Snittet i riket ligger på 85 procent. 69 procent av östgötarna uppger att de har ett stort eller ganska stort förtroende för hälso- och sjukvården, vilket också är över rikssnittet 62 procent.
– Det är viktigt att invånarna har förtroende för hälso- och sjukvården, och positivt att en jämförelsevis stor andel av östgötarna uppger att de har det. Vi ser också höga resultat hos våra grannregioner i den sydöstra sjukvårdsregionen, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland i en presskommentar.
Lägre förtroende för vårdcentralerna
I Östergötland svarar 78 procent att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för sjukhusen, vilket kan jämföras med 71 procent i riket. Andelen som anser att väntetiderna till besök och behandling är rimliga är 56 procent är i Östergötland och 48 procent i riket. 62 procent uppger att de har förtroende för vårdcentralerna, vilket motsvarar rikssnittet. 70 procent anser att väntetiderna till primärvården är rimliga, att jämföra med rikssnittet 63 procent.