-0.5 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Östgötarna i stort sett nöjda med sjukvården – Enligt SKR barometer

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig nationell enkätundersökning om befolkningens attityder till svensk hälso- och sjukvård. I dag presenterades 2022 års resultat.

Generellt för hela landet och även Östergötland är siffrorna i hälso- och sjukvårdsbarometern för 2022 lägre än 2020 och 2021, och därmed tillbaka på samma nivå som före pandemin. Undersökning genomfördes under perioderna 4 april – 4 juni och 3 oktober – 5 december 2022. Sammanlagt har 48 304 personer över 18 år i hela landet svarat på enkäten, varav drygt 1 200 i Östergötland.

Nästan alla är nöjda

Inom nästan alla områden är invånarna i Östergötland mer nöjda med vården än rikssnittet. 87 procent anser sig ha tillgång till den vård de behöver. Snittet i riket ligger på 85 procent. 69 procent av östgötarna uppger att de har ett stort eller ganska stort förtroende för hälso- och sjukvården, vilket också är över rikssnittet 62 procent.

– Det är viktigt att invånarna har förtroende för hälso- och sjukvården, och positivt att en jämförelsevis stor andel av östgötarna uppger att de har det. Vi ser också höga resultat hos våra grannregioner i den sydöstra sjukvårdsregionen, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland i en presskommentar.

Lägre förtroende för vårdcentralerna

I Östergötland svarar 78 procent att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för sjukhusen, vilket kan jämföras med 71 procent i riket. Andelen som anser att väntetiderna till besök och behandling är rimliga är 56 procent är i Östergötland och 48 procent i riket. 62 procent uppger att de har förtroende för vårdcentralerna, vilket motsvarar rikssnittet. 70 procent anser att väntetiderna till primärvården är rimliga, att jämföra med rikssnittet 63 procent.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-0.5 ° C
0.5 °
-0.8 °
83 %
4.6kmh
100 %
sön
0 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °