-1.9 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Stångåstaden höjer hyrorna – 280 kronor mer i månaden för en trea

Nu har det kommunala bolaget Stångåstaden och Hyresgästföreningen kommit överens om hyrorna för 2023. Överenskommelsen innebär en höjning av hyrorna med 3,95 procent som börjar att gälla från den 1 mars.

För en hyresgäst med en normalstor trea innebär överenskommelsen en höjning med ungefär 280 kronor per månad.

– Det har varit tuffa förhandlingar, det ekonomiska läget i landet är ansträngt och det har märkts under förhandlingen här liksom på andra orter. Trots det har vi haft konstruktiva förhandlingar, vilket känns positivt. Alla drabbas av de ökade kostnaderna i samhället och det är helt orimligt om hyresgästerna ensamma ska få bära bördan, säger Benny Andersson, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost i ett pressmeddelande.

Stångåstadens hyresgäster får en hyreshöjning. Foto: Tommy Pettersson

Ny förhandlingsmodell

I årets hyresförhandling har en ny förhandlingsmodell använts. Överenskommelsen om modellen är träffad på nationell nivå mellan Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Fem parametrar har beaktats i förhandlingen; KPI, BNP-utvecklingen, taxor, kostnadsutveckling för förvaltning och underhåll samt ränteutvecklingen ( se nedan).

– Det har varit en utmaning att förhandla mitt i en omfattande kris med skenande kostnader som påverkar oss alla, både våra hyresgäster och oss som bolag. Dessutom har vi förhandlat efter en ny modell. Utgångsläget har därför varit tuffare än på många år. Internt har vi lagt stor vikt i budgetarbetet på att hitta besparingar och effektiviseringar för att kunna fortsätta satsa på att underhålla våra fastigheter och erbjuda våra kunder en riktigt bra och effektiv service, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden.

Nya förhandlingsmodellen:

Nya modellen innebär att förhandlingsunderlaget utgår från innevarande år samt två år bakåt. Det gör att effekten av kostnadsutvecklingen som slagit till under 2022 inte slår igenom med mer än en tredjedel i årets förhandling. Det får en utjämnande och mildrande effekt för hyresgästerna men det kan bli ansträngt för många bostadsbolag som inte får kostnadstäckning till 2023. Utjämningen som uppstår genom att man tittar bakåt gör att höjningen dämpas 2023 men de närmaste åren kan den bli något högre jämfört med tidigare års höjningar även om kostnadsökningarna går tillbaka.

Fakta om Stångåstaden:

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Bolaget äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-1.9 ° C
-1.1 °
-2 °
93 %
3.6kmh
100 %
sön
-2 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °