-0.5 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

326 miljoner kronor till säker och jämlik vård

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) har slutit en överenskommelse om sammanhållen, säker och jämlik vård 2023.

Överenskommelsen mellan regeringen och SKR omfattar insatser på fem olika områden. De största satsningarna rör nationella kvalitetsregister och personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp.

Ordförande regionstyrelsen Marie Morell har i egenskap av ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges kommuner och regioner, SKR, slutit avtal med regionerna. Foto: Tommy Pettersson

Regioner och stat delar på kostnaderna

Tillsammans omfattar de två insatserna 308 miljoner kronor. Totalt uppgår överenskommelsen för 2023 till 326 000 000 kronor, varav regionerna står för 100 000 000 kronor och staten för 226 000 000 kronor.

– Arbetet med att göra sjukvården både säkrare och mer jämlik pågår för fullt i regionerna. Vårdförloppen gör sjukvården mer enhetlig och förutsägbar, samtidigt som de möjliggör anpassningar till den enskilda patientens behov, säger Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen på Sveriges kommuner och regioner, SKR i ett pressmeddelande.

Totalt sex miljarder kronor under 2023

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har även slutit en överenskommelse för 2023 gällande God och nära vård. I överenskommelsen avsätter regeringen 6 394 miljoner kronor och där ingår fyra utvecklingsområden som alla ska stödja hälso- och sjukvården att ställa om till en god och nära vård med primärvården som nav.

­– Nära vård handlar om att öka tillgängligheten, kontinuiteten, samordningen och tryggheten för patienter. Viktigt i omställningen är att ge vårdpersonal rätt förutsättningar för att kunna arbeta tillsammans och personcentrerat. Den utvecklingen måste fortsätta, säger Marie Morell.

Omställning till en god och nära vård:

Pågår i kommuner och regioner. Det handlar bland annat om att utveckla effektiva och ändamålsenliga arbetssätt som utgår från patientens behov och som underlättar samarbete mellan olika aktörer. Det handlar också om att i hela landet bli bättre på att möta invånarnas förväntningar på tillgänglighet och att snabbare och enklare ge tillgång till rätt vårdnivå. Utvecklingen av nya arbetssätt är också central i arbetet för att möta utmaningen med kompetensförsörjningen i kommuner och regioner.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-0.5 ° C
0.5 °
-0.8 °
83 %
4.6kmh
100 %
sön
0 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °