-0.5 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Region Östergötland klubbade Treårsbudgeten

Just nu är det budgettider för kommuner och regioner. Igår beslutade regionfullmäktige att anta Region Östergötlands nya treårsbudget för åren 2022-2026.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – som tillsammans utgör koalitionen Östgötasamverkan beslutade vilka områden regionen kommer att fokusera på.

– Det är ett väldigt utmanande läge vi befinner oss i, både i Region Östergötland och i vår omvärld. Vi behöver bli en innovativ och attraktiv region. Vi vet att vi har goda förutsättningar, men vi behöver göra ännu mer både när det gäller vården och den regionala utvecklingen, konstaterade regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) under budgetdebatten.

Hög tillgänglighet i sjukvården

En hälso- och sjukvård med hög tillgänglighet och kvalitet är även i den nya budgeten ett viktigt fokusområde, liksom kompetensförsörjningen.

Mer om budgeten:

– Att minska bristen på rätt personal i vården är en av de viktigaste frågorna för att få till en nystart för den östgötska hälso- och sjukvården, underströk regionrådet Per Larsson (KD) på regionens hemsida.

En strategi för att behålla och rekrytera medarbetare ska tas fram. I budgeten avsätts bland annat 50 miljoner kronor till satsning på höjt OB-tillägg för medarbetare i hälso- och sjukvården.

Det ska också göras ett arbete för att minska administrationen i vården och därigenom frigöra mer tid för patientarbete.

I budgeten konstateras att ekonomin kommer att vara ansträngd de kommande åren. Det osäkra omvärldsläget och den väntade lågkonjunkturen påverkar även Region Östergötland, och försvårar förutsättningarna att planera. Ekonomin belastas bland annat genom uppräkningen av regionernas pensionsskuld.

För 2023 budgeteras ett nollresultat i hälso- och sjukvården. Detta genom ett tillfälligt koncernbidrag på 320 miljoner kronor till hälso- och sjukvården. En anledning till det är att arbetet med handlingsplaner för att komma tillrätta med den höga kostnadsutvecklingen har förskjutits på grund av pandemin.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ram utökas med 110 miljoner kronor för demografisk och medicinsk utveckling och för nya och förändrade behov. För primärvården görs en utökning med 90 miljoner kronor.

Ramen utökas även med 60 miljoner kronor för prehospital vård. Inom kollektivtrafikområdet avsätts engångsmedel för intäktsbortfall med upp till 55 miljoner kronor för 2023. Budgeten innehåller också medel för utökad trafik om 6 miljoner kronor och för utökad landsbygdstrafik om 1 miljon kronor.

Källa: https://www.regionostergotland.se/Om-regionen/Pressrum/Nyheter/ny-budget-beslutad-av-regionfullmaktige/

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.5 ° C
-0 °
-0.8 °
91 %
5.1kmh
100 %
sön
-0 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-2 °