-0.5 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Hängslen, livrem och satsningar i den nya kommunbudgeten

I måndags presenterade Moderata kommunalrådet Niklas Borg och kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Kristina Edlund sin gemensamma plattform.

I programmet: ”Tillsammans för Linköpings politiska program 2022″, pekas de områden ut som den nya majoriteten vill prioritera.

Budget 2023 och framåt

Idag var det dags för de båda kommunalråden att hålla en presskonferens och tala om hur mycket pengar det kommer att kosta kommunen.

Inledningsvis pratar de båda gruppledarna om hur svåra och tuffa tider vi befinner oss i och att det inte är någon större glädje att jobba fram en budget i dessa dyrtider.

Med stundande lågkonjunktur, inflation och högre räntor väntar ett ansträngt läge för kommunen under kommande år, citat från pressmeddelanden.

Men efter att budgetförslaget presenterats i sin helhet konstaterar det nya styre M och S ändock att situationen är hanterbar. Detta kan tyckas vara ett understatement med tanke på hur Linköpings kommun under de goda åren har samlat i ladorna och lyckats skapa en urstark ekonomi. Budgeten visar att det finns utrymme för nödvändiga och stora ramhöjningar för verksamheterna utan några centrala krav på kostnadsreduceringar. Dessa goda förutsättningar för att klara ”tuffa tider” är resultatet av tidigare ekonomisk hushållning som inte alla kommuner i Sverige kan skryta med.

– I många kommuner tvingas man lägga besparingar just nu, lyckligtvis är det något vi inte behöver göra i Linköping. Jag är väldigt tacksam för det, säger kommunalråd Kristina Edlund och får naturligtvis understöd från kommunalrådskollegan Niklas Borg.

– Jag är trygg i att vi kommer bygga en beredskap för att ta oss igenom ett tuffare ekonomiskt läge. Som två stora partier är vi vana att leda i både med- och motgångar.

Ett tolvmiljarders ”företag”

Linköpings kommun beräknas omsätta totalt 12 miljarder kronor 2023. För att täcka framtida kostnadsökningar, i form av bland annat löneökningar, tillförs verksamheterna nära 400 miljoner kronor. Utöver det görs riktade satsningar på 70 miljoner kronor bland annat på förskola, äldreomsorg och socialtjänst.

En budget med livrem och hängslen

I budgeten avsätts det stora resurser till reserver och kompensatoriska pris- och lönehöjningar som väntas komma så småningom. En budget som inte tar ut kostnadsreduceringar direkt i budgetramarna och dessutom lägger in ett stort antal miljoner för oförutsedda samt förväntade kostnader är en stark budget.

I budgeten läggs flera uppdrag med syfte att minska kommunens kostnader som inte är direkt kopplade till kärnuppdraget. Utbildningsförvaltningen ska bland annat ta fram ett förslag för att få ner kostnaderna för lokaler. Enligt prognos kommer kommunen ha betydligt färre barn i yngre åldrar de kommande åren.

Budget 2023 i korthet:

  • Oförändrad skattesats 20, 20 kronor
  • 400 miljoner kronor i kompensation för pris och löneökningar
  • 140 miljoner till resultatutjämningsreserv
  • Totalt fördelas 70 miljoner i nya satsningar enligt nedanstående:
  • Barn- och ungdomsnämnden: 15 miljoner (förskola och personalsatsningar)
  • Äldrenämnden: 15 miljoner (ökad grundbemanning)
  • Social- och omsorgsnämnden: 20 miljoner (socialsekreterare och öppenvård)
  • Arbetsmarknadsnämnden: 15 miljoner (riksnormshöjning för försörjningsstöd, Linkstep)
  • Kultur- och fritidsnämnden: 3 miljoner (stärkt samverkan med föreningslivet)
  • Kommunstyrelsen: 2 miljoner (näringslivssatsningar)

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.5 ° C
-0 °
-0.8 °
91 %
5.1kmh
100 %
sön
-0 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-2 °