-0.5 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Länsstyrelsen uppmärksammar vikten av brett samarbete i kampen mot antibiotikaresistens

Denna vecka pågår den internationella antibiotikaveckan – World Antimicrobial Awareness Week. Ett huvudtema är att många samhällssektorer behöver arbeta tillsammans mot antibiotikaresistens. Temat för årets antibiotikavecka är ”Tillsammans förhindrar vi antimikrobiell resistens”.

Varje år dör fler än 35 000 människor i EU, Norge och Island till följd av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. Det visar en ny beräkning från den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

Världsomspännande hot

Antibiotikaresistens är ett världsomspännande hot mot både människors och djurs hälsa. Resistensutvecklingen påverkar möjligheten att nå flera av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

– Inom Östergötland samverkar vi med veterinärer och djurhållare för att informera kring antibiotikaresistens och hur vi kan bromsa utvecklingen. I vår tillsyn av djurhälsopersonal ingår flera kontrollpunkter om antibiotikaristens. Vi ser bland annat på den totala antibiotikaanvändningen och eventuell användning av bredspektrad antibiotika, samt om förbjudna substanser används. Länsstyrelsen Östergötland samverkar även med Region Östergötland, säger Andrea Ståhl, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande .

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.5 ° C
-0 °
-0.8 °
91 %
5.1kmh
100 %
sön
-0 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-2 °