-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Länsstyrelsen uppmärksammar vikten av brett samarbete i kampen mot antibiotikaresistens

Denna vecka pågår den internationella antibiotikaveckan – World Antimicrobial Awareness Week. Ett huvudtema är att många samhällssektorer behöver arbeta tillsammans mot antibiotikaresistens. Temat för årets antibiotikavecka är “Tillsammans förhindrar vi antimikrobiell resistens”.

Varje år dör fler än 35 000 människor i EU, Norge och Island till följd av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. Det visar en ny beräkning från den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

Världsomspännande hot

Antibiotikaresistens är ett världsomspännande hot mot både människors och djurs hälsa. Resistensutvecklingen påverkar möjligheten att nå flera av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

– Inom Östergötland samverkar vi med veterinärer och djurhållare för att informera kring antibiotikaresistens och hur vi kan bromsa utvecklingen. I vår tillsyn av djurhälsopersonal ingår flera kontrollpunkter om antibiotikaristens. Vi ser bland annat på den totala antibiotikaanvändningen och eventuell användning av bredspektrad antibiotika, samt om förbjudna substanser används. Länsstyrelsen Östergötland samverkar även med Region Östergötland, säger Andrea Ståhl, länsveterinär på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande .

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °