-1 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Östergötland fritt från förtryck och våld – Kampanjvecka 47

Under vecka 47 uppmärksammas den nationella kampanj- och aktivitetsveckan En vecka fri från våld i Östergötlands län. Veckan är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och stödjs av Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och Regioner samt länsstyrelserna.

Initiativet har varit årligen återkommande och under veckan sker aktiviteter såväl nationellt som lokalt. Syftet med veckan är att uppmärksamma att våld går att förebygga. I Länet kommer olika organisationer och kommuner att arrangera aktiviteter i linje med vecka 47- kampanjen.

Snacket i Linköping

Linköping kommuns programaktiviteter innehåller teater, föreläsningar och ljusmanifestation. Under veckan genomförs också den årliga satsningen “Ta snacket”.

“Ta snacket” startades av Linköpings kommun 2019 som en del av kommunens våldsförebyggande arbete. Med tiden har flera andra aktörer i regionen anslutit sig.

Syftet med “Ta snacket” är att öka kunskapen om våld och att förebygga våld i nära relationer, liksom hedersrelaterat våld och förtryck. Ett syfte är också att förändra normer som skapar förutsättningar för våld.

– Vi behöver bli bättre på att prata med varandra om våld. Det gäller både när vi misstänker att någon blir utsatt för våld och när vi tror att någon i vår omgivning utsätter andra för våld. Kampanjen är tänkt att bidra till detta, säger Åsa Åbom, utvecklingsstrateg inom social hållbarhet på Linköpings kommun och projektledare för “Ta snacket” på kommunens hemsida.

Händer i Linköping

En av programpunkterna är en föreläsning i S:t Lars kyrka på temat “Hur kan jag upptäcka och bemöta barn som far illa?”. Föreläsningen hålls tisdag den 22 november och arrangeras av bland andra Linköpings kommun och Svenska kyrkan. Foto: Tommy Pettersson

Teater Treo spelar “Tårar är för svaga” på huvudbiblioteket torsdag den 24 november. Föreställningen berör våld bland äldre personer.

Fredag den 25 november är det FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, även kallad Orange day. Då blir det bland annat ljusmanifestation för alla kvinnor som lever eller har levt under mäns våld och förtryck. Manifestationen sker på Stora torget klockan 17-18 och arrangeras av Tjejjouren Beata och Kvinnojouren Ellinor.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-1 ° C
-0.3 °
-1.4 °
88 %
4.6kmh
100 %
sön
-1 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-3 °