-1 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Tåkernpriset 2020 gick till författaren Urban Ekstam

Idag har Tåkernfonden delat ut och Tåkernpriset 2020 går till Urban Ekstam. Prissumman är på 10 000 kr. Priset som är på 10 000 kron delades ut av Tåkernfondens ordförande landshövding Carl Fredrik Graf i samband med styrelsens höstmöte på naturum Tåkern.

Urban Ekstam var med när de unga fältbiologerna i Mjölby byggde det första fågeltornet i Glänås och bildade Tåkerns fågelstation 1963. Urban har sedan dess utvecklats till att bli en av Sveriges främsta botanister.

Omfattande författarskap

Hans författarskap omfattar ett tjugotal böcker, till exempel ”Strandängar vid fågelsjöar”, ”Restaurering av ängs- och hagmarker”, ”Havsstrandängar”, ”Ängar” och ”Svenska alvarmarker”. Åtskilliga biologer på bland annat länsstyrelserna och studenter på högskolenivå har deltagit i Urbans kurser med böckerna som underlag. Särskilt Urbans studier av slåtterängar och deras vegetation har haft grundläggande betydelse för förståelsen, skötseln och bevarandet av denna naturtyp. Något som haft stor betydelse för bevarandet av Tåkerns strandängar.

Urban Ekstam tilldelas Tåkernpriset 2020 med följande motivering:
För sitt livslånga engagemang för Tåkernbygdens natur. Ett engagemang som via hans författarskap och utbildningar spritt sig till hela naturvårdssverige. Avtrycket syns idag tydligt i skötseln och bevarandet av Tåkerns strandängar och vassar. Urban återvänder alltid till Östergötland och Tåkern där han fortfarande deltar i botaniska undersökningar och bidrar med sin kunskap för att bevara och utveckla sjöns naturvärden.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-1 ° C
-0.3 °
-1.4 °
88 %
4.6kmh
100 %
sön
-1 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-3 °