-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Tåkernpriset 2020 gick till författaren Urban Ekstam

Idag har Tåkernfonden delat ut och Tåkernpriset 2020 går till Urban Ekstam. Prissumman är på 10 000 kr. Priset som är på 10 000 kron delades ut av Tåkernfondens ordförande landshövding Carl Fredrik Graf i samband med styrelsens höstmöte på naturum Tåkern.

Urban Ekstam var med när de unga fältbiologerna i Mjölby byggde det första fågeltornet i Glänås och bildade Tåkerns fågelstation 1963. Urban har sedan dess utvecklats till att bli en av Sveriges främsta botanister.

Omfattande författarskap

Hans författarskap omfattar ett tjugotal böcker, till exempel ”Strandängar vid fågelsjöar”, ”Restaurering av ängs- och hagmarker”, ”Havsstrandängar”, ”Ängar” och ”Svenska alvarmarker”. Åtskilliga biologer på bland annat länsstyrelserna och studenter på högskolenivå har deltagit i Urbans kurser med böckerna som underlag. Särskilt Urbans studier av slåtterängar och deras vegetation har haft grundläggande betydelse för förståelsen, skötseln och bevarandet av denna naturtyp. Något som haft stor betydelse för bevarandet av Tåkerns strandängar.

Urban Ekstam tilldelas Tåkernpriset 2020 med följande motivering:
För sitt livslånga engagemang för Tåkernbygdens natur. Ett engagemang som via hans författarskap och utbildningar spritt sig till hela naturvårdssverige. Avtrycket syns idag tydligt i skötseln och bevarandet av Tåkerns strandängar och vassar. Urban återvänder alltid till Östergötland och Tåkern där han fortfarande deltar i botaniska undersökningar och bidrar med sin kunskap för att bevara och utveckla sjöns naturvärden.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °