-0.5 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Östergötlands koldioxidbudget klar – Länsstyrelsen leder arbetet

Arbetet med länets koldioxidbudget, energi- och klimatstrategi är nu klar. Arbetet leds av Länsstyrelsen Östergötland i samverkan med Region Östergötland.

Östergötlands koldioxidbudget fastslår att om utsläppen ligger kvar på dagens nivåer, tar det sju år innan budgeten överskrids. Östergötland behöver ha en minskning på tolv procent per år för att nå satta klimatmål. Baserat på koldioxidbudgeten kan man agera och genomföra åtgärder som minskar uppvärmningen av jorden.

En sjundedel av budgeten förbrukas varje år

Sedan år 2000 har Östergötlands län släppt ut 54 343 438 ton koldioxid. Inom ramen för Parisavtalet kan vi släppa ut ytterligare 14 591 071 ton. I dagsläget förbrukar Östergötlands län cirka 1/7 av den återstående budgeten varje år.

– Att ha en koldioxidbudget för länet är ett steg i rätt riktning för att få en bättre bild av hur vi ligger till och vad vi behöver göra för att nå länets klimatmål. Det blir ett viktigt verktyg i vårt arbete framåt, säger Joakim Svensson, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Tydliggör omställningsarbetet

Koldioxidbudgeten kommer att användas för uppföljning och planering av åtgärder inom energi- och klimatstrategins insatsområden. Den kan också användas av länets aktörer för att tydliggöra vilka sektorer som kan bidra extra mycket i omställningsarbetet.

– För att öka takten i klimatarbetet så är nästa steg att ta fram Klimatlöften som är frivilliga för näringslivet och kommuner att anta. På så sätt kan vi visa allt bra som redan görs i länet och arbeta tillsammans för att minska vår klimatpåverkan. Vi kommer också lansera handlingsplaner under hösten för att tydliggöra var vi behöver arbeta mer för att nå klimatmålen, säger Maja Kling Ek, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen Östergötland.

Om koldioxidbudget:

I Parisavtalet har världens länder enats om att hålla den globala temperaturökningen långt under 2 grader och sträva efter att den stannar vid 1,5 grader.

Våra koldioxidutsläpp lagras i atmosfären och driver den globala temperaturökningen. Sedan år 2015 publicerar FN:s klimatpanel, IPCC, regelbundet beräkningar av vårt kvarvarande globala utsläppsutrymme – om vi vill begränsa jordens uppvärmning till 1,5 respektive 2 grader. Dessa beräkningar brukar kallas IPCC:s globala koldioxidbudgetar. Budskapet från klimatpanelen är tydligt: vi behöver styra och reglera våra samlade utsläpp av koldioxid och förhålla oss till deras senast publicerade globala koldioxidbudgetar – om vi vill ställa om på vetenskaplig grund.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.5 ° C
-0 °
-0.8 °
91 %
5.1kmh
100 %
sön
-0 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-2 °