-0.5 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Gravida får kostnadsfri vaccination mot kikhosta

Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region Östergötland ska kunna erbjuda alla gravida vaccination mot kikhosta.

Syftet med vaccinationen är att skydda spädbarn mot den potentiellt allvarliga sjukdomen kikhosta.

Kan vara livshotande

Vaccinationen kommer införas successivt och permanentas efter en uppbyggnadsfas. Gravida erbjuds idag även kostnadsfri vaccination mot säsongsinfluensa och covid-19.

– Erbjudandet är angeläget just eftersom kikhosta kan vara livshotande för de allra minsta spädbarnen. Vi ökar tryggheten i barnets första tid i livet genom att vaccinera under graviditeten, säger Lena Micko (S), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Allvarlig sjukdom

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination av gravida från vecka 16. För att skyddet ska överföras till barnet bör vaccinationen ske minst 2 veckor före beräknat förlossningsdatum.

Kikhosta kan utvecklas till en allvarlig och livshotande sjukdom hos spädbarn. Bland spädbarn som insjuknat i kikhosta är det en hög andel som behöver sjukhusvård. Barnen är för unga för att vaccineras enligt barnvaccinationsprogrammet, men kan få skydd mot allvarlig sjukdom genom att modern vaccineras under graviditeten.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.5 ° C
-0 °
-0.8 °
91 %
5.1kmh
100 %
sön
-0 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-2 °