0.4 C
Linköping
fredag, mars 1, 2024

Gravida får kostnadsfri vaccination mot kikhosta

Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region Östergötland ska kunna erbjuda alla gravida vaccination mot kikhosta.

Syftet med vaccinationen är att skydda spädbarn mot den potentiellt allvarliga sjukdomen kikhosta.

Kan vara livshotande

Vaccinationen kommer införas successivt och permanentas efter en uppbyggnadsfas. Gravida erbjuds idag även kostnadsfri vaccination mot säsongsinfluensa och covid-19.

– Erbjudandet är angeläget just eftersom kikhosta kan vara livshotande för de allra minsta spädbarnen. Vi ökar tryggheten i barnets första tid i livet genom att vaccinera under graviditeten, säger Lena Micko (S), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

Allvarlig sjukdom

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination av gravida från vecka 16. För att skyddet ska överföras till barnet bör vaccinationen ske minst 2 veckor före beräknat förlossningsdatum.

Kikhosta kan utvecklas till en allvarlig och livshotande sjukdom hos spädbarn. Bland spädbarn som insjuknat i kikhosta är det en hög andel som behöver sjukhusvård. Barnen är för unga för att vaccineras enligt barnvaccinationsprogrammet, men kan få skydd mot allvarlig sjukdom genom att modern vaccineras under graviditeten.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt molnighet
0.4 ° C
1 °
-0.6 °
91 %
4.1kmh
20 %
fre
7 °
lör
6 °
sön
6 °
mån
6 °
tis
3 °