-1 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Förhandlingar pågår om makten i Linköpings kommun

Idag sätter sig kommunfullmäktigeförsamlingen för att avhandla ett antal ärenden. Det är fortfarande det ”gamla styret” som bestämmer i stadshuset en tid framöver. Omställningen i Linköping där en ny konstellation väntas ta över fortskrider med förhandlingar som leds av socialdemokraterna i Linköping.

I skrivandets stund ser det ut som om att det inte kommer att bli ett renodlat majoritetsstyre i Linköping.

Majoritetsstyre eller teknisk samverkan?

Moderaterna kastade in handduken när de insåg att de inte skulle ha tillräckligt med mandat i kommunfullmäktige. Både M och C har sedan tackat nej till att samarbeta med S.

Socialdemokraterna i Linköping började under fredagen med så kallade ”fördjupade samtal” kring ett minoritetsstyre med Miljöpartiet och och nykomlingen Linköpingslistan.

– Vi hade hoppats på ett majoritetsstyre, men nu ser det inte ut att bli så, säger Eva Lindh (S), ordförande för Socialdemokraterna i Linköping.

Lars Vikinge lämnar snart borgmästarposten och ordförandeskapet i kommunfullmäktige. Foto: Tommy Pettersson

Borgmästare Lars Vikinge håller i ordförandeklubban på fullmäktiges sammanträde som vanligt men snart får han med största sannolikhet lämna sin post för den person som det nya styret har nominerat.

– Idag håller vi det sista kommunfullmäktigemötet för den här mandatperioden. Den 15e oktober tillträder det nya styret och på fullmäktige den 25e oktober träffas det nya fullmäktige. På det konstituerande mötet väljs en ny ordförande och ett nytt presidium samt revisorer, säger borgmästare Vikinge och fortsätter.

-Kommunstyrelsen och alla andra kommunala nämnder rullar på till den 31e december som ett slags expeditionsministär styre fram till januari 2023. Det ska ju inte tas några avgörande stora beslut under den perioden. De kommunala bolagen väljer sina styrelser i vår på sina respektive årsstämmor, berättar samtidigt att han som ordförande endast har använt sin utslagsröst, vid lika röstetal, en gång under sin mandatperiod.

– Jag hoppas nu att Linköping får ett stabilt och tydligt styre.

Mandatfördelning i fullmäktige:

Vi har fått ett slutgiltigt valresultat av länsstyrelsen. Resultatet ger vid handen att kommunfullmäktiges totalt 79 mandat fördelas till de olika partierna på nedanstående vis:

Socialdemokraterna: 22 mandat

Moderaterna: 16 mandat

Sverigedemokraterna: 10 mandat

Linköpingslistan: 7 mandat

Centerpartiet: 6 mandat

Miljöpartiet: 5 mandat

Vänsterpartiet: 5 mandat

Kristdemokraterna: 4 mandat

Liberalerna: 4 mandat

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-1 ° C
-0.3 °
-1.4 °
88 %
4.6kmh
100 %
sön
-1 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-3 °