Idag sätter sig kommunfullmäktigeförsamlingen för att avhandla ett antal ärenden. Det är fortfarande det “gamla styret” som bestämmer i stadshuset en tid framöver. Omställningen i Linköping där en ny konstellation väntas ta över fortskrider med förhandlingar som leds av socialdemokraterna i Linköping.
I skrivandets stund ser det ut som om att det inte kommer att bli ett renodlat majoritetsstyre i Linköping.
Majoritetsstyre eller teknisk samverkan?
Moderaterna kastade in handduken när de insåg att de inte skulle ha tillräckligt med mandat i kommunfullmäktige. Både M och C har sedan tackat nej till att samarbeta med S.
Socialdemokraterna i Linköping började under fredagen med så kallade “fördjupade samtal” kring ett minoritetsstyre med Miljöpartiet och och nykomlingen Linköpingslistan.


Borgmästare Lars Vikinge håller i ordförandeklubban på fullmäktiges sammanträde som vanligt men snart får han med största sannolikhet lämna sin post för den person som det nya styret har nominerat.
– Idag håller vi det sista kommunfullmäktigemötet för den här mandatperioden. Den 15e oktober tillträder det nya styret och på fullmäktige den 25e oktober träffas det nya fullmäktige. På det konstituerande mötet väljs en ny ordförande och ett nytt presidium samt revisorer, säger borgmästare Vikinge och fortsätter.
-Kommunstyrelsen och alla andra kommunala nämnder rullar på till den 31e december som ett slags expeditionsministär styre fram till januari 2023. Det ska ju inte tas några avgörande stora beslut under den perioden. De kommunala bolagen väljer sina styrelser i vår på sina respektive årsstämmor, berättar samtidigt att han som ordförande endast har använt sin utslagsröst, vid lika röstetal, en gång under sin mandatperiod.
– Jag hoppas nu att Linköping får ett stabilt och tydligt styre.
Mandatfördelning i fullmäktige:
Vi har fått ett slutgiltigt valresultat av länsstyrelsen. Resultatet ger vid handen att kommunfullmäktiges totalt 79 mandat fördelas till de olika partierna på nedanstående vis:
Socialdemokraterna: 22 mandat
Moderaterna: 16 mandat
Sverigedemokraterna: 10 mandat
Linköpingslistan: 7 mandat
Centerpartiet: 6 mandat
Miljöpartiet: 5 mandat
Vänsterpartiet: 5 mandat
Kristdemokraterna: 4 mandat
Liberalerna: 4 mandat