11.4 C
Linköping
lördag, oktober 1, 2022

Satsning på kollektivtrafiken i Östergötland

I landsbygderna i Finspång och Mjölby kommer det att ske en del positiva förändringar under nästa år. Det handlar om att trafiken utökas med helgtrafik, som tidigare inte funnits.

Detta framgår av Region Östergötland i trafik- och verksamhetsbeställning för 2023-2025 som trafik- och samhällsplaneringsnämnden beslutade om i dag.

Minska klimatpåverkan

Syftet med beslutet är bland annat att öka möjligheten för människor att kunna resa kollektivt till tätorterna.

– Kollektivtrafiken är en viktig förutsättning för många människor. Vi arbetar ständigt för att förbättra den, få fler resenärer, hitta nya lösningar och minska klimatpåverkan. De här trafikförändringarna bidrar till en mer attraktiv kollektivtrafik på landsbygderna och innebär att den kan konkurrera med bilen, säger Julie Tran (C), regionråd och ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden i ett pressmeddelande och fortsätter.
– Vi måste som samhälle ställa om och öka andelen hållbara transporter. Det kräver ett attraktivt kollektivtrafikutbud i stora delar av länet och att vi säkerställer att vi har rätt utbud på rätt ställe och vid rätt tidpunkt. Trafikförändringarna som görs nästa år möter våra mål i det regionala trafikförsörjningsprogrammet.

Självkörande fordon
Förutom utvecklingen av själva trafiken planeras flera olika projekt och aktiviteter som ska stärka kollektivtrafiken i Östergötland under de kommande åren. Dit hör till exempel att delta i och stödja forskningsprojekt som rör förnybara drivmedel, självkörande fordon och digital utveckling. Dit hör också att införa ett nytt bokningssystem för färdtjänst och sjukresor och för den anropsstyrda kollektivtrafiken, som ska ge resenärerna bra möjligheter till självservice.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
11.4 ° C
12 °
10.7 °
86 %
3.6kmh
100 %
lör
11 °
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
16 °