-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Är badsjön i Tinnis räddad Nu? Moderaterna svänger i frågan

Mitt i den lokala valrörelsens slutskede kommer Moderaterna i Linköping med ett överraskande besked.

“Vi vill se över frågan om hur Tinnerbäcksområdet ska se ut i framtiden en gång till. Vi vill därför utreda om en bäck är den enda lösningen eller om det finns alternativ i en större kulvert. Vi vill även säkerställa om en brolösning för Hamngatan är nödvändig eller ej genom att utreda och säkerställa vilka alternativ som finns, vad det skulle innebära i skillnad i kostnader samt vad det skulle innebära för tidplanen, säger Niklas Borg M och får ett instämmande av partikollegan Fredrik Lundén.

Död fråga väcks upp igen

De flesta partierna i Linköpings kommunfullmäktige trodde nog att frågan om Tinnis var begravd och undanstädad inför valrörelsen. Men icke så. Moderaterna har ändrat sig och väcker frågan till liv igen. Plötsligt ser det alltså ut som om den klassiska badsjön i Tinnebäcksbadet kommer att förstoras upp en bit i förhållande till det inriktningsbeslut som kommunen fattade beslut om för en tid sedan.

Denna scenförändring är ovanlig i lokalpolitiken i Linköping och även om det skulle vara ett så kallat “Valfläsk” så visar det också att politiska partier faktiskt kan ändra sig i “cementerade” frågor.

– Vi har sedan tidigare tagit ställning för att Tinnis även fortsättningsvis ska ha en badsjö. Moderaterna anser att det behöver utredas mer i detalj hur området ska utformad. Här vill vi hitta den bästa lösningen, både för skattebetalarna, för miljön och klimatet och för att skapa en trygg, vacker och tillgänglig oas i centrala Linköping. Vi har tidigare tagit ställning till att vi vill ha en badsjö på Tinnis även i framtiden. Nu är det dags att utreda mer i detalj hur vi skapar ett så bra område som möjligt för Linköpingsborna, samtidigt som det blir en ekonomiskt hållbar lösning, menar Niklas Borg och berättar om att han i sin sin ungdom var en flitig besökare i Tinnis.

Kommunen dribblade med ”linje tre”

Hur ”Tinnisområdet” ska se ut i framtiden har varit en fråga som upprört linköpingsborna. Oenigheten har främst gällt huruvida det ska finnas en badsjö kvar i området eller ej och hur stor den ska vara. Förslaget om att starta en ny utredning är ett tecken på att moderaterna lyssnat på folkrörelsen – tillika föreningen ”Tinnis.nu” som har haft en helt annan uppfattning än vad kommunfullmäktige beslutade om.

Skrämselpropaganda

Nu blir det en utredning om lämpligheten i beslutet om att avlägsna den befintliga kulverten och plocka upp Tinnerbäcken i dagen vilket kraftigt skulle förminska badsjön. Utredningen ska därmed också titta på andra kommuners “Kulvertlösningar” i förhållandet till så kallade ”Hundraårsregn”. Om det blir en kulvertlösning så småningom sparar kommunen hundratals miljoner på att inte bygga en stor barriär i form av en Hamngatubro över Tinnerbäcken. Även en stor gång- och cykelväg ifrågasätts i utredningen.

Hela kostnaden för kommunens beslutad områdesförslag ligger idag på drygt 450 miljoner kronor.

 Vem bestämmer?

Moderaternas besked om nu utredning av Tinnis är också intressant därför att man går emot tjänstemannastyret i kommunen som drivit på den politisk beredningsgrupp förra året fick i uppdrag att titta närmare på tre alternativa lösningar för Tinnisområdet. Alla de tre förslagen innehåller en förminskad badsjö.

Moderaterna ska nu i höst sträcka ut en hand till partierna i kommunfullmäktige och sedan ta upp frågan i kommunstyrelsen. Därefter får kommundirektören initiera ett arbete med en ny detaljplan över området.

Linje fyra” förslaget

Hans Nilsson som är en av de personer som ligger bakom föreningen Tinnis.nu och Linje 4 är glad över att partier kan ändra sig. Foto: Tommy Pettersson

Linje 4 förslaget innebär att den gamla kulverten ersätts med en ny, modern och miljöanpassad kulvert, som har de tekniska egenskaper som krävs för att klara såväl större regnmängder som andra extremväder. Därtill vill man helt utesluta en ny, helt onödig, cykelväg genom området till förmån för en större badsjö samt ett trivsamt och tryggt grönområde. Där det finns plats och möjlighet att skapa en ytterligare bassäng för de mindre barnen. Linje fyra gläds naturligtvis över moderaterna initiativ.

– Det är klart att moderaternas förslag är jättepositivt och det enda riktiga. Deras förslag borde ju kunna också kunna förankras hos de andra partierna. Politikerna högg ju på ett tjänstemannaförslag och ville bli av med Tinnisfrågan så snabbt som möjligt. Men nu har förnuftet segrat, säger Hans Nilsson från Tinnis.nu och Linje 4.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °