17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Linköpings kommun har uppnått ett jämställt löneläge

Linköping har nått en nivå där löneläget i kommunen nu är jämställt mellan könen sett ur kommunövergripande perspektiv. Eftersom hela 78 procent av de kommunanställda är kvinnor har de nu 78 procent av den totala lönesumman.

Detta faktum att kvinnor får lika mycket av lönesumman som de ”drar in” är en fjäder i hatten för kommunen men den nivån borde ha uppnåtts för länge sedan.

Fördelningen av lönesumman säger inget om lönespridning, värdering och jämförelse mellan yrken/arbetsuppgifter. Men det är vackert ändå.

Förhindra osakliga löneskillnader

Kommunen genomför varje år en lönekartläggning. Syftet med den är att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete.
I årets kartläggning ingår cirka 9 600 personer och deras löner.
Kommunen har tidigare legat på en skillnad på två procent till männens fördel, men de senaste åren har lönerna totalt sett sakta rört sig mot ett jämställt läge

– Sverige är ett av världens mest jämställda länder men löneskillnader mellan kvinnor och män är fortfarande för stora och utvecklingen går alldeles för långsamt framåt. Därför är det glädjande att Linköpings kommun går i bräschen för att säkerställa jämställda löner, säger personalansvarigt kommunalråd Denise Cassel (KD) och fortsätter i en kommentar på kommunens hemsida.
– Det finns dock fortfarande mycket att arbeta med för att få jämställda löner på alla nivåer och det jobbar vi givetvis vidare med. Detta är ett arbete som kräver uthållighet, säger personalansvarigt kommunalråd Denise Cassel (KD).

RELATERADE ARTIKLAR

Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °