-0.5 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

15 miljoner till Justinas Palisaitis forskningsprojekt

Justinas Palisaitis arbetar med forskningsinfrastrukturen inom avancerad elektronmikroskopi han har i år utsetts till Research Infrastructure Fellows (IFM). Ett av anslagen går till Justinas Palisaitis, förste forskningsingenjör vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM). Stiftelsen för strategisk forskning står för finansieringen. I år delas sju bidrag om vardera 15 miljoner kronor fördelat på fem år.

Bidrar till karriärvägar

Syftet med programmet Research Infrastructure Fellows 2 är att bidra till karriärvägar för personer inom utveckling och drift av forskningsinfrastruktur vid svenska universitet. Han arbetar inom ARTEMI (Atomic Resolution TEM Infrastructure of Sweden), som är en nationell infrastruktur inom avancerad elektronmikroskopi med finansiering från Vetenskapsrådet.

– Min roll är att stödja tillgång till de avancerade mikroskopiverktygen inom ARTEMI och att utveckla metoder för dynamiska mikroskopiundersökningar som kommer att erbjudas användarna av forskningsinfrastrukturen. Tack vare bidraget väntar spännande tider, säger Justinas Palisaitis i en kommentar på LiU hemsida.

Om Elektronmikroskopi:

Elektronmikroskopi gör det möjligt att undersöka enskilda atomer i material med otroligt detaljerad precision. Metoden är ett viktigt verktyg för materialforskningen vid LiU, och används inom utvecklingen av nya material som krävs för en övergång mot ett mer hållbart samhälle. Möjliga tillämpningar är bland annat lagring av energi, framställning av vätgas för energiutvinning och infångning av koldioxid.

Källa: Karin Söderlund Leifler LiU

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-0.5 ° C
0.5 °
-0.8 °
83 %
4.6kmh
100 %
sön
0 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °