17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Östergötland får nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

I dag kom besked från regeringen om att Länsstyrelsen Östergötlands nationella kompetensteam ska utvecklas i form av ett nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Det nya centrumet ska stödja och bidra till ett strategiskt, förebyggande och kunskapsbaserat arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck på nationell, regional och lokal nivå.

Länsstyrelsen Östergötland har sedan år 2005 haft uppdrag från regeringen förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av kvinnor och flickor.

Ska stödja kommuner och regioner

Centrumet ska bland annat stödja kommuner och regioner i deras arbete med att införa, följa upp och utvärdera arbetssätt och metoder för stödet till utsatta.

– Det är ett mycket glädjande besked för Länsstyrelsen Östergötland som vi har längtat efter sedan hösten 2020 då regeringen aviserade planerna på ett nytt nationellt centrum. Nu ser vi fram emot att bygga upp en ny och ändamålsenlig organisation som kommer att fortsätta att arbeta strategiskt med dessa viktiga frågor, säger Ann Holmlid, länsråd på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Ska sprida kunskap

Centrumet ska också regelbundet undersöka omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige och utvecklingen av samhällets insatser på området. En ytterligare arbetsuppgift är att samla och sprida kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck baserad på forskning och beprövad erfarenhet.

– Vi är glada över att ha regeringens fortsatta förtroende. Det är många års arbete som har lagt grunden för detta beslut. Det är ett stort ansvar inom ett viktigt område som vi nu kan driva och vidareutveckla strategiskt och långsiktigt, säger Sandra Petersson, chef för det Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 06:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °