17 C
Linköping
söndag, augusti 14, 2022

Beviljad dispens från strandskyddet upphävs av Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Östergötland har upphävt delar av ett beviljande om dispens från strandskyddet i Valdemarsviks kommun. Beslutet påverkar den planerade byggnationen av lägenheter, stugor och en strandpromenad.

I juni 2021 beviljade bygg- och miljönämnden i Valdemarsviks kommun en ansökan om dispens från strandskyddet för att bygga lägenheter och stugor för uthyrning och en strandpromenad i anslutning till Gryts Varv och Marina vid Hummelviksfjärden.

Upphävs i stora delar

Efter nämndens beslut tog Länsstyrelsen upp ärendet för överprövning i syfte att avgöra om det var riktigt att bevilja dispens. Efter en grundlig utredning har Länsstyrelsen kommit fram till att det inte finns skäl att göra avsteg från strandskyddet. Nämndens beslut upphävs i stora delar. Länsstyrelsens beslut innebär att inte alla av de cirka 80 planerade lägenheterna får byggas och att en nästan 400 meter lång flytande strandpromenad inte kan byggas.

Detaljplanelagt

Området är sedan 2013 detaljplanelagt och åtgärderna är en del i genomförandet av detaljplanen. Länsstyrelsen har tidigare godkänt detaljplanen, men påpekat att det är viktigt att området utformas med stor hänsyn till miljöns och friluftslivets intressen.

– Länsstyrelsen har prövat åtgärderna mot de dispensgrunder som finns i miljöbalken och har kommit fram till att det saknas skäl för dispens. Kommunen har inte tagit tillräcklig hänsyn till friluftslivets intressen i området. Det har inte heller tagits fram några alternativa utformningar, vilket är en förutsättning för att strandskyddsdispens ska kunna övervägas i sådana här situationer, säger Adam Bergner, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

RELATERADE ARTIKLAR

Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
17 ° C
18.2 °
14.7 °
75 %
1kmh
80 %
sön
30 °
mån
30 °
tis
27 °
ons
29 °
tor
20 °