17.5 C
Linköping
måndag, augusti 15, 2022

Dags att spana in SM-veckan i Linköping

Kommande vecka, närmare bestämt på tisdag, intas Linköpings kommun av SM-veckan 2022 och då startar folkfesten. SM-veckan är tillsammans med O-ringen Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang.

SM-tävlingarna arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och den aktuella värdstaden. Den 28 juni till 3 juli avgörs denna fantastiska veckan i Linköping där drygt 4 000 idrottare tävlar om SM-titlar i 32 idrotter.

På Stora torget tävlas det i Mountainbike på tisdag. Foto: Tommy Pettersson

Folkfesten sänds i SVT

Sveriges Television kommer att sända direkt från tävlingarna och om man tittar bakåt i historien så ser vi att tävlingarna blir en publiksuccé oavsett vilken stad de uppträder i. År 2016 var arrangemanget i Norrköping och staden fylldes med folk, glädje och aktiviteter. SM-veckan gav även ett stort tillskott i kommunens besöks-och ”turistkonto”.

Nu är det Linköpings tur

Linköping har sökt ett antal gånger tidigare för att få den populära veckan men i år är det äntligen dags för Linköping att förbereda sig för en riktig folkfest när tävlingsdeltagare, ledare, släktingar, anhöriga och, naturligtvis linköpingsborna själva, besöker SM-veckan. Det mesta av SM-veckan kommer att äga rum i stadskärnan men en hel del tävlingar går av stapeln utanför kommunens citykärna. Kanotpolo på Kinda kanal, rullskidor i innerstan och cricket i Vidingsjö det är bara att välja och vraka.

På Borggården tävlas det i beachvolleyboll och beachsoccer under helgen. Foto: Tommy Pettersson

Mest jämställda

Medarrangören tillika värdstaden Linköpings kommun utlovar att det ska bli den mest jämställda SM-veckan någonsin. SM-veckan i Linköping bygger på en kultur där jämställdhet utgör kärnan av hur kommunen arbetar med värdskap, trygghet och upplevelser. Arbetet med jämställdhet syns i urvalet av idrotter och grenar samt i fördelningen av deltagare som är med och tävlar. Än så länge är fördelningen mellan män och kvinnor inte riktigt uppe i målet 50/50, utan i cirka 60/40. Där männen är några fler till antalet.

SM-veckan i Linköping påverkar trafiken genom att vissa P-platser är avstängda och att vissa gator reserveras vissa tider för tävlingar. Foto: Tommy Pettersson
Mer information om SM-veckans aktiviteter finns på:
https://visitlinkoping.se/
Linköpings kommuns hemsida.

RELATERADE ARTIKLAR

Under morgonen fick polisen in samtal om en skadad person utomhus i Mjölby. Försök...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 70-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person har...
Polisens regionledningscentral har under natten hanterat ett 80-tal ärenden som rör Östergötlands län. En person har gripits....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
dimma
17.5 ° C
18.7 °
17 °
97 %
2.1kmh
100 %
mån
29 °
tis
30 °
ons
29 °
tor
28 °
fre
31 °