-7.5 C
Linköping
tisdag, november 28, 2023

Bingo för Östergötland när Trafikverket “fördelade pengar” på Transportforum

I veckan avslutades Transportforum i Linköping Konsert & Kongress. Drygt 1 200 besökare var anmälda som kunde välja bland 60 sessioner med 260 olika föredrag om infrastruktur och miljö.

Men mest intressanta för Östgöta gästerna var nog den informationen som gavs om att Ostlänken får mest av alla projekt i den nya infrastrukturplanen.

Nästa Transportforum blir i januari 2024  

Förutom att det regnat pengar över Ostlänken blir det dessutom pengar till förbifart Söderköping, dubbelspåret Hallsberg-Mjölby ska färdigställas till 2030 och ytterligare en etapp på Riksväg 50.

104 miljarder till Nya stambanor

Transportforum är Nordens största årliga konferens för transportsektorn och på torsdagen den 16 juni talade infrastrukturminister Tomas Eneroth.

-Vi är på väg att ställa om transportsektorn med sikte på netto noll 2045, inledde infrastrukturminister Tomas Eneroth vid invigningen av Transportforum 2022 och fortsatte. – Det innebär elektrifiering av fordonssektorn, samt stora satsningar på klimatsmart järnväg och sjöfart.

I den nya Nationella infrastrukturplanen finns 104 miljarder avsatta för nya stambanor och på järnvägen Järna-Linköping, Ostlänken, satsas det 68 miljarder.

-Det blir fullt på vägarna om vi inte bygger ut kapaciteten på järnvägen, konstaterar Eneroth och hänvisar till Norrbotniabanan, Ostkustbanan, Sydostlänken med flera sträckor. Men inte minst att arbetet med att knyta ihop Stockholm-Malmö, Stockholm-Göteborg med Jönköping som nod, menade Eneroth som även betonade att flyget måste med i den gröna omställningen.

-Elflyg är innovativt, intressant och Sverige ska därför vara med i frontlinjen när det gäller grön omställning.

Pengarna räcker gött och väl

Mest pengar går alltså till Ostlänken som föreslås få 68 miljarder. De pengarna räcker gott och väl till etapp 1 som sträcker sig från Järna till Linköping. Trafikverket planerar nu för att kunna öppna Ostlänken etappvis. Redan sträckan Järna-Nyköping öppnar för bättre möjligheter för trafikering och när sträckan till Norrköping är klar blir det betydande förbättringar för pendlingen till Stockholm för hela Östergötland.

Men allt detta förutsätter att projektet drivs framåt med kraft. Annars omfördelas pengar till de andra två planerade satsningarna, Göteborg-Borås och Lund-Hässleholm. Fyrspåret Malmö-Lund blir klart 2023, men den fortsättningen är omdiskuterad.

Ostlänken och nytt Resecentrum i Norrköping

Ny godsbangård i Norrköping och Resecentrum i Nyköping börjar byggas i år. För sträckan Järna-Trosa planeras byggstart till 2024 och sedan kommer fortsättningen till Nyköping och sträckan norr om Norrköping 2025.  Järnvägsplan söder om Norrköping Klinga-Bäckeby är nu ute för samråd.

Nu är Trafikverket och Norrköpings kommun också överens om ett upphöjt stations läge för Resecentrum och finansieringen av den. Passagen genom Norrköping är planerad, men varit pausad i avvaktan på Resecentrums placering. Det är angeläget att denna etapp kan påbörjas snabbt då stadspassager tar lång tid att bygga när trafiken pågår samtidigt.

Klart med stationsläge i Linköping också

Glädjande är att Trafikverket och kommunen är eniga om det markförlagda så kallade Steninge- alternativet i Linköping. Placeringen för en ny gemensam station för Ostlänken och Södra stambanan blir i området mellan Stångån och Bergsvägen. Järnvägen dras norr om Malmslätt och anslutningen till Södra stambanan västerut blir vid Vikingstad/Sjögestad. Så Ostlänken är därav nu förlängd cirka två mil bortom Resecentrum Steninge.

Enligt Trafikverket så behövs det ingen tillåtlighetsprövning, utan den ryms i tidigare antagna planer. Nu återupptas också arbetet med sträckan Bäckeby – Tallboda. Den sträckan ingår redan i regeringens tillåtlighetsbeslut för Ostlänken, som ska vara klar 2035.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 100-tal ärenden som...
Igår kväll begicks ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping när en man blev...
Ett barnet är i tioårsåldern Barn skadades i en trafikolycka i Norrköping under eftermiddagen....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-7.5 ° C
-6.3 °
-8 °
87 %
6.2kmh
75 %
tis
-6 °
ons
-2 °
tor
-2 °
fre
-5 °
lör
-6 °