9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Länsstyrelsen har beslutat om tre nya naturreservat

Nu har länsstyrelsen i Östergötland beslutat om tre nya naturreservat. De nya områdena är belägna i Torstorpeskogen nära Finspångs tätort, Kammarbergen i södra Hällestad och så utökas Vallerängstorps naturreservat i Skedevi.

Nästan 300 naturreservat
Sammanlagt finns det nu 297 naturreservat i länet och det innebär 1,6 procent av landarealen är skyddad i naturreservat eller biotopskydd i Finspångs kommun. Motsvarande siffra i Östergötland är 2,4 procent. Nu ökar kommunens skyddade områden till 1,7 procent.
– Det är av flera skäl positivt att den skyddade arealen ökar, säger Jens Johannesson, handläggare på Länsstyrelsen i Östergötland i ett pressmeddelande och fortsätter.
– Det ena är tillgången på områden för friluftsliv och äventyr men kanske främst för att det ska finnas en fristad för alla de arter som inte klarar modernt skogsbruk. Då blir de skyddade områdena en avgörande pusselbit om det svenska skogslandskapet ska anses hållbart brukat.

Drabbades av Granbarkborren
Två av de nya reservaten, Torstorpeskogen och Kammarbergen drabbades av granbarkborrens angrepp efter 2018 års torka. Det har på ett drastiskt sätt ändrat skogsmiljön vilket besökare kan uppleva som negativt. För naturen är det inte lika enkelt och i ett avlägset beläget område som Kammarbergen kan det rentav vara positivt.
– Granbeståndet har ökat de senaste femtio åren, i frånvaro av bland annat skogsbete, brand och översvämningar. Nu minskar det mot nivåer som var längre tillbaka i tiden, förklarar Jens Johannesson.

Ännu fler naturreservat på gång
Länsstyrelsen Östergötland förbereder just nu fler beslut till naturreservat i länet. Förra året betalades ersättning ut till markägare i 16 områden om sammanlagt 1176 hektar mark som kommer att bli naturreservat i Östergötland. Av denna areal är 731 hektar produktiv skogsmark som till allra största delen redan varit avsatta för naturvård, och tagna ur produktion sedan länge.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °