12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Linköping startar ett idrottsgymnasium i Birgittaskolan

Elever som vill kombinera sin gymnasieutbildning med idrott ska ges bättre förutsättningar att kunna stanna i Linköping under sin gymnasietid och dessutom kunna utvecklas i en idrottsanpassad studiemiljö.

Bildningsnämnden har därför beslutat att starta Linköpings idrottsgymnasium i Birgittaskolans lokaler från och med läsåret 2023/24.

Idrotten som integrerande faktor

Till grund för beslutet ligger en utredning om förutsättningarna för att införa ett idrottsgymnasium i Linköpings kommunala gymnasieskola, som nämnden gett utbildningsförvaltningen i uppdrag att ta fram.

– Idrottsgymnasiet stärker Linköping som idrottsstad och ger också möjligheter för elever att kombinera idrott med studier vilket är bra för både lärandet och individen. Idrotten har även en integrerande faktor, genom att inrätta ett idrottsgymnasium kommer elever från olika bakgrund och miljöer kunna mötas i större utsträckning, säger Åsa Wennergren (L), ordförande bildningsnämnden på kommunens hemsida.

Samverkan med föreningslivet

Linköpings idrottsgymnasium kommer även att ha en kontinuerlig samverkan med föreningslivet i syfte att möta ungdomars efterfrågan i skolans utbud av idrotter och profileringar. Inför hösten 2023 planeras följande idrotter att erbjudas vid skolan: Träning och hälsa (ingen grenspecifik idrott). Lokal idrottsutbildning (LIU) inom fotboll, dans, simning, golf och eventuellt gymnastik och nationell idrottsutbildning (NIU) inom ishockey, golf, konståkning och handboll.

RELATERADE ARTIKLAR

Arbetet med länets koldioxidbudget, energi- och klimatstrategi är nu klar. Arbetet leds av...
Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22.00-07.00 hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person...
Saab har fått ett supportkontrakt för Gripen C/D i Sydafrika gällande service och underhåll....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °