12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Länsstyrelsen delar ut nästan tio miljoner till bättre Havs- och vattenmiljöer

 
Drygt 9,5 miljoner till lokala vattenvårdsprojekt delas ut till 12 nya vattenvårdsprojekt. Pengarna betalas ut via bidragsystemet LOVA (Lokala vattenvårdsprojekt) som stödjer åtgärder för bättre havs- och vattenmiljöer.
Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att ge drygt 9,5 miljoner kronor i så kallat LOVA-bidrag till 12 nya havs och vattenvårsprojekt i länet. Länsstyrelsen har fått ansökningar från 7av länets 13 kommuner. Ansökningarna motsvarar drygt 9,5 miljoner kronor fördelade på 12 projekt.
Åtgärder i Östgötakommuner
Årets beviljade ansökningar kommer ifrån både kommuner och föreningar och åtgärderna kommer göras i Norrköping, Linköping, Valdemarsvik, Söderköping, Mjölby, Ydre och Kinda-kommun.
– Årets beviljade projekt innefattar allt ifrån provtagning och kartläggning av sjöar och vattendrag till våtmarker och restaureringar. I Ydre kommun har ett projekt för att restaurera öringsbäckar och återskapa lekbottnar beviljats stöd. Landsjön i Norrköping kommer restaureras genom reduktionsfiske vilket är bra även för sjön Asplången som ligger nedströms och redan är övergödd, säger Maria Gustavsson, utredare på Länsstyrelsen i Östergötland i ett pressmeddelande.

Ringarum fick mest
Årets största bidrag, förutom till projektserien, delas ut till LRF Ringarum som ska göra en strukturkalkning i Strolångens avrinningsområde. Strukturkalkning är ett sätt att förbättra och stabilisera markstrukturen på lerjordar. En bra markstruktur är grunden för en väl fungerande odlingsjord och med en bra markstruktur minskar även risken för fosforförluster till vattendragen.
– Det finns fortfarande bidrag att söka för föreningar och kommuner, säger Maria Gustavsson, utredare på Länsstyrelsen i Östergötland. De pengar som är kvar ser vi gärna går till våtmarker, kombidammar, fosfordammar eller åtgärdsplaner. Kontakta Länsstyrelsen för att se om ditt projekt passar in i årets kvarvarande budget.

RELATERADE ARTIKLAR

Arbetet med länets koldioxidbudget, energi- och klimatstrategi är nu klar. Arbetet leds av...
Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22.00-07.00 hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person...
Saab har fått ett supportkontrakt för Gripen C/D i Sydafrika gällande service och underhåll....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °