13.1 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Dags för hesa Fredrik att tuta igen

Idag klockan 15 00 är dags för hesa Fredriks Kvartalstest av utomhussignal för ”viktigt meddelande till allmänheten” (VMA) meddelar Länsstyrelsen i Östergötland.

Trots att det är den andra måndagen i juni så kommer Hesa Fredrik att ljuda över Linköping. Detta eftersom det idag är den första måndagen i juni, den 6 juni, var en helgdag. Signalen testas fyra gånger per år: första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Gå inomhus när det är på riktigt

När en allvarlig, kanske livshotande, händelse inträffar och signalen hörs ska man gå inomhus stänga fönster, dörrar, ventilation samt lyssna på beredskapskanalen P4 Östergötland. Eftersom människor behöver information om hur man snabbt kan skydda sig har Sveriges Radio har ett särskilt uppdrag att förmedla denna information genom att sända ett VMA i alla sina kanaler.

Ofta handlar det om bränder där farlig rök sprider sig över ett område. Om situationen är mycket akut kan även tyfonlarmet ”hesa Fredrik” höras i samband med VMA-sändningarna. Dessbättre är tyfonlarm ovanliga och när det blir aktuellt handlar det ofta om gasutsläpp eller explosionsrisk.

RELATERADE ARTIKLAR

Idag har Tåkernfonden delat ut och Tåkernpriset 2020 går till Urban Ekstam. Prissumman är...
Krisledningen är aktiverad inom förvaltningen Leanlink, som bedriver kommunal äldreomsorg och hemtjänst i Linköpings...
Nu på lördag börjar älgjakten i Östergötland och den fortsätter ända fram till 31...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
växlande molnighet
13.1 ° C
13.8 °
13 °
73 %
11.3kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °