12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Martin Modéus valdes till ny ärkebiskop

Idag valdes Martin Modéus till ny ärkebiskop i Svenska kyrkan. Linköpings stifts biskop Martin Modéus var en av två kandidater som hade klarat sig ända fram andra och sista valomgången.

Modéus fick 59 procent av rösterna i dagens val. Den andra kandidaten som stod mot Modéus i slutomgången var Stängnäs stifts biskop Johan Dalman som erhöll 41 procent av rösterna.

Så går ärkebiskopsskiftet till
Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension i oktober 2022 och hon lägger ner staven i en gudstjänst i Uppsala domkyrka den 30 oktober. Fram till dess är hon i full tjänst. Den kandidat Martin Modéus fick flest röster i den andra valomgången och han tillträder i december som ny ärkebiskop i Svenska kyrkan. Den nya ärkebiskopen tas emot i en TV- sänd gudstjänst i Uppsala domkyrka den 4 december.

– Jag är tacksam och glad för stödet och ser fram emot att gå in i uppgiften, med Guds hjälp och tillsammans med goda kollegor och medarbetare. Nu kommer en tid för förberedelse, eftertanke och bön inför tillträdet, säger Martin Modéus på stiftets hemsida

Ärkebiskopens uppdrag
Martin Modéus blir Svenska kyrkans 71:a ärkebiskop i en obruten kedja sedan den förste ärkebiskopen Stephanus år 1164.

Ärkebiskopen är Svenska kyrkans främsta företrädare i Sverige och i internationella sammanhang. Ärkebiskopen är inte överordnad de övriga biskoparna, men till uppgifterna hör att sammankalla och leda biskopsmötet, som är biskoparnas gemensamma samråd.

Vad händer under mellanperioden

Under perioden mellan stavnedläggning och mottagande av ny ärkebiskop tar andra biskopar hand om huvuddelen av ärkebiskopens uppgifter. Detta regleras i Svenska kyrkans regelverk, kyrkoordningen och handlar bland annat om rollerna som ordförande i kyrkostyrelsen och kyrkomötets läronämnd, och om att ersätta ärkebiskopens roll i biskopsmötet.

Fakta om Ärkebiskopsvalet:

Ärkebiskopen väljs av ledamöterna i kyrkostyrelsen och av ledamöterna i stiftsstyrelser och domkapitel i Svenska kyrkans tretton stift.

Eftersom ärkebiskopen också blir biskop i Uppsala stift röstar också diakoner och präster som har en tjänst i Uppsala stift, samt lika många förtroendevalda elektorer som är utsedda av stiftets församlingar.

För att Uppsala stift inte ensamt ska kunna avgöra valet delas dessa röster med tio. 

Totalt var 876 personer röstberättigade i ärkebiskopsvalet 2022.

Källa: Linköpings stift

RELATERADE ARTIKLAR

Arbetet med länets koldioxidbudget, energi- och klimatstrategi är nu klar. Arbetet leds av...
Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22.00-07.00 hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person...
Saab har fått ett supportkontrakt för Gripen C/D i Sydafrika gällande service och underhåll....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °