13.1 C
Linköping
måndag, september 26, 2022

Polisiärt utredningsarbete pågår efter Paludankaoset i Östergötland

Efterspelet och konsekvenserna av provokatören och den uppblåsta luffaren Rasmus Paludans resa genom Sverige fortsätter at växa. Spåren efter Paludans framfart är kaos, splittring, eftergifter och snudd på rättsligt haveri och bör leda till ett politiskt uppvaknande.

Koranbrännaren har efter Påsk upploppen lämnat in ett antal nya ansökningar till polisen i Västsverige. Dessa ansökningar har polisen på ett förtjänstfullt sett beslutat om avslag och förflyttning av koranbränningsarrangemangen. Detta har senare tagits upp av Göteborgs tingsrätt som har gjort tummen ner för polisens avslagsbeslut. Förmodligen har det lett till att Rasmus Paludan och hans parti ”Stram linje” vädrar morgonluft igen i ”tryck-och mötesfrihetens” Sverige. I Paludans högerextrema högkvarter pågår nu planering av nya koranbränningar bland annat med nya ansökningar i Linköping och Norrköping.

Foto: Tommy Pettersson

Region Öst utreder

Parallellt med Paludans planer pågår det ett stort polisiärt utredningsarbete i Region Öst av de synnerligen allvarliga brott som begicks under de våldsamma upploppen i påskhelgen.

Det är grova brott som har begåtts och utredningsarbetet har prioriterats av ledningen för polisregion Öst.
– Många poliser, räddningstjänst- och sjukvårdspersonal har fått uppleva ett antal fruktansvärda arbetstimmar som de förmodligen aldrig kommer att glömma, säger Jan Staaf som är utredningsledare för upploppen i Norrköping i ett pressmeddelande .

Polisiära lärdomar och åtgärder

Polisen har förstärkt utredningsorganisationen för att ha fart i utredningarna. Utredningsarbetet är omfattande och polisen går igenom stora mängder filmer och bilder för att klargöra händelseförloppen och identifiera misstänkta. Utredningsgrupperna består av poliser med olika funktioner och kompetenser.

Arbetet med att identifiera personer som skäligen kan misstänkas för brott är komplext och tidskrävande.
– Två viktiga delar i utredningarna av händelserna är arbetet med förhör av de poliser som deltog i insatsen och arbetet med att analysera filmmaterial, säger John Skoog som är utredningsledare för upploppen i Linköping i pressmeddelandet.

Misshandelsbrott skadegörelse och blåljussabotage

I dagsläget är en man häktad i Linköping och tre män är häktade i Norrköping. Det är Åklagarmyndigheten som fattar beslut om någon ska begäras häktad och anhållas.
–Inom en snar framtid kommer vi troligtvis att ha identifierat ett hundratal personer. Efter det är det upp till förundersökningsledarna att avgöra hur många brottsliga handlingar som når den juridiska nivån med tillräckliga skäl för åtal, säger Jan Staaf och fortsätter.

– I utredningen arbetar vi med flera olika brottstyper. Dels med det relativt nya brottet grovt blåljussabotage som också har den högsta straffsatsen. Blåljussabotage är ett brott som kan utföras av enskilda personer till skillnad från det grova våldsamma upploppet som är ett så kallat ”tillsammansbrott” där ett flertal personer gemensamt går till attack mot en myndighet. Andra brott som kommer att utredas är våld mot tjänsteman, misshandel och skadegörelsebrott. Det finns domar där rätten har dömt personer till blåljussabotage och våld mot tjänsteman i konkurrens.

Åtal ska väckas innan sommaren

Polisen för en ständig dialog med åklagarna om när fler misstänkta kan frihetsberövas. Sannolikt kommer ett stort antal personer delges misstanke om brott efter händelserna. Dessutom har det upprättats flera orosanmälningar till sociala myndigheter om barn och ungdomar som deltagit i våldsamheterna.
– När det finns tillräckliga skäl för åtal kommer de misstänkta personerna att åtalas successivt. Polis och åklagare har ambitionen att de första åtalen ska väckas innan sommaren 2022, säger John Skoog.

Fortsätt tipsa polisen

Polisen har fått hjälp av allmänheten under utredningsarbetet. Många bilder och tips har inkommit vilket är till stor hjälp.  

– De brott som har begåtts är ett hårt slag mot vårt demokratiska system och blåljuspersonal som har till uppgift att upprätthålla lag och ordning har fått utstå ett fruktansvärt övervåld från en stor samling människor som satte sig över lagar och förordningar. Vi gör nu allt i vår makt för att de personer som vill förstöra vårt samhälle ska få kännbara straff menar Jan Staaf.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22 00-07 00 hanterat ett 60-tal ärenden som rör Östergötlands län....
Polis larmades igår 16 31 till Dunderbacken i Finspång med anledning av att en...
I landsbygderna i Finspång och Mjölby kommer det att ske en del positiva ...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
13.1 ° C
13.9 °
13 °
76 %
3.1kmh
75 %
mån
13 °
tis
17 °
ons
14 °
tor
11 °
fre
14 °