12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Länsstyrelserapport om demokratins utmaningar

Valdeltagandet i Östergötland ligger på 88 procent och det vittnar bland annat om en hög tillit till samhällets institutioner. Ett aktivt deltagande i demokratiska processer är viktigt för samhällsutvecklingen.

Men Demokratin går inte att ta för given. Internationellt sett hotas den på många sätt. Vi ser det via grava övertramp av mänskliga rättigheter och demokratiska staters suveränitet som i Ukraina, men det kommer även smygande i form av små inskränkningar i rättsstaten eller i yttrandefrihet och även här har vi exempel i vår absoluta närhet.

Rapport om utmaningar

I samband med demokratijubileet 2021 sammanställde Länsstyrelsen Östergötland en rapport om demokratiutmaningar i Östergötland. I rapporten, som bygger på intervjuer med lokala politiker, framgår det bland annat att rollen som politiker är en utsatt position som kan innebära hat och hot.

– I intervjuerna beskrev politikerna en bild som det även finns stöd för i nationella utredningar och undersökningar. Den kan i korthet beskrivas som att det är en position med väldigt höga krav och att samtalsklimatet både inom kommunen och framför allt med övriga samhället kan vara tärande. Dessutom upplevs uppdraget ha låg status, säger Karin Linkhorst, jämställdhetsutvecklare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Olika förutsättningar

Ett samhällsproblem kopplat till demokratin är att klyftorna ökar. I Östergötland skiljer det hela 29 procentenheter mellan valdistriktet med högst andel valdeltagare och det som har lägst. Personer med hög utbildningsnivå och hög inkomst är överrepresenterade bland förtroendevalda medan kvinnor, utrikes födda samt unga och äldre är underrepresenterade.

Valdeltagandet skiljer sig markant mellan olika stadsdelar och det är svårt att rekrytera nya politiker. Detta är en trend som på sikt kan påverka demokratin negativt.

– Det är ett problem för demokratin. Det behövs fler och inte färre politiker och som behöver representera bredden av alla perspektiv i vårt samhälle i tydligare utsträckning. Det vore bra om vi kunde få fler politiker med blandad socioekonomisk bakgrund och ursprung, något som torde vara möjligt då intresset för politik inte minskar, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

RELATERADE ARTIKLAR

Arbetet med länets koldioxidbudget, energi- och klimatstrategi är nu klar. Arbetet leds av...
Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22.00-07.00 hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person...
Saab har fått ett supportkontrakt för Gripen C/D i Sydafrika gällande service och underhåll....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °