9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Tusentals ålyngel släpptes ut i Stångån för vidare färd mot Sargassohavet

Igår var det dags igen för det årliga ”Ålsläppet” i Stångån. I år fick cirka 125 000 ålyngel simma ut i nio östgötska vattendrag och sjöar, bland annat i Stångån, Sommen, Roxen och Glan, samt även nere i Storsjön i Kalmar län.

Ålutsättningen är ett sätt att kompensera för vattenkraftens påverkan för att bevara den numera akut hotade ålen. Ungefär fem till tio procent av de yngel som släpps ut i Östergötland bedöms fullfölja sin livsuppgift och färdas till Sargassohavet så småningom.

126 373 ålyngel köps in från Frankrike och en del av dessa släpps ut vid Nykvarn. Foto: Tommy Pettersson

Både elproduktion och omsorg över ålen

I Stångån placerades cirka 70 000 ålyngel ut vid tre platser; Johannelund, Nykvarn och vid segelbåtshamn. När de växt till sig i Roxen och blivit så kallad ”blankål” fiskas de upp igen för transport till Östersjön.

– Vi har som målsättning att kunna producera fossilfri el och samtidigt bevara ålen. Vattenkraftverken hindrar ålen från att vandra fritt i vattendragen och vi skulle helst vilja bygga faunapassager vid alla våra vattenkraftverk. Men tills vi kan det, importerar vi ålyngel som sedan får växa till sig i sjöarna under cirka 15 år, innan de ska ge sig iväg till Sargassohavet igen. Och då fiskar vi upp dem med hjälp av yrkesfiskare, skjutsar dem förbi kraftverken och släpper dem i havet, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping som ansvarar för arbetet med ål inom koncernen.

Faunapassagen vid Nykvarn släpper igenom både fisk och ålyngel. Tack vare den passagen slipper faunan att malas sönder av vattenkraftverkens turbiner. Foto: Tommy Pettersson

Efter Uppdrag gransknings reportaget ”den sista Ålen” som Svt sände förra året, har projektet Krafttag ål intensifierat sitt arbete.

– Granskningen innebar att vi fick en blåslampa i projektet. Vi på Tekniska verken kommer att fiska upp fler vuxna ålar i samtliga sjöar runtom i Östergötland och samtidigt arbetar vi med att ta fram nya passagelösningar vid våra vattenkraftverk. Under våren kommer vi exempelvis att installera en helt ny modell av ålyngeluppsamlare i Söderköpingsån, direkt uppströms Slätbaken, säger Jakob Bergengren som 2022 genomför proceduren för femte året.

Sista släppet sker vid Segelbåtshamnen precis innan Stångåns utflöde i Roxen. Foto: Tommy Pettersson

Fakta:
Det europeiska ålbeståndet minskar, bland annat på grund av vandringshinder vid vattenkraftverk och dammar. Utsättningen av ålyngel är en viktig del för att bevara ålbeståndet och en av åtgärderna som Tekniska verken i Linköping gör, utifrån sina fastställda vattendomar, för att minska påverkan från sina vattenkraftverk. Tekniska verken deltar i projektet ”Krafttag ål”, tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten och flera andra kraftbolag. I Krafttag ål är ett delprojekt så kallad Trap &Transport där man fångar lekmogen ål och transporterar ut den till havet förbi vattenkraftverken.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °