-2.1 C
Linköping
torsdag, november 30, 2023

Östergötlands museum kommer att ansvara för driften av Sancta Birgitta klostermuseum

I fredags togs ytterligare ett steg för att trygga framtiden för Sancta Birgitta klostermuseum i Vadstena. Region Östergötland och Vadstena kommun blir nya huvudmän.

Sancta Birgitta klostermuseum är ett historiskt museum med tonvikt på medeltiden och kulturarvet efter den heliga Birgitta. Museet finns i Folkungaättens palats, en byggnad från 1260-talet intill klosterkyrka.

Nya huvudmän för klostret

Representanter för Birgittastiftelsen, Vadstena kommun och Region Östergötland har nu undertecknat en gemensam avsiktsförklaring. Den innebär att Region Östergötland och Vadstena kommun blir nya huvudmän för museet.

Avsikten med övergången är att utveckla museiverksamheten och få en säkrare ekonomi på lång sikt. Övergången stöds med drygt 1,3 miljoner kronor i statligt kulturstöd, 1 miljon kronor från Region Östergötland och 150 000 kronor från Vadstena kommun.

– Det känns fantastiskt att vi nu säkrar Sancta Birgitta klostermuseums framtid, en oumbärlig del av Östergötlands kulturarv. Det är viktigt för besöksnäringen både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt, säger regionutvecklingsnämndens ordförande Eva Andersson (S), som undertecknade avsiktsförklaringen från Region Östergötlands sida på regionens hemsida.

Det känns fantastiskt att vi nu säkrar Sancta Birgitta klostermuseums framtid, säger Eva Andersson Foto: Tommy Pettersson

Stor historisk dag

På plats på museet var även representanter för den ideella föreningen Birgittastiftelsen, som drivit klostermuseet fram till nu. Östergötlands museum kommer att ansvara för driften och för att organisera klostermuseet.

– Det är en historisk dag för klostermuseet och en stor dag för Vadstena. Tack vare samverkan, uthållighet och ömsesidig respekt har vi lyckats nå en lösning som vi alla är nöjda med, säger Göran Fältgren (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Vadstena.

RELATERADE ARTIKLAR

Imorgon, fredag klockan 16 30 startar en ny utställning i Niclas G THALBergs lokaler...
Polisens regionledningscentral har hanterat ett 100-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ett drygt tiotal...
Så har ännu ett kommunstyrelsemöte i Linköpings kommun hållit stängt för allmänheten. Vad hände...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-2.1 ° C
-1.3 °
-2.5 °
91 %
4.6kmh
75 %
tor
-2 °
fre
-2 °
lör
-6 °
sön
-6 °
mån
-7 °