12.6 C
Linköping
torsdag, oktober 6, 2022

Nästan sex miljoner till lokala naturvårdsprojekt

Tjugo nya natur- och friluftsprojekt i sex östgötska kommuner får dela på knappt 5,7 miljoner kronor. Pengarna betalas ut via bidragssystemet LONA – en satsning på lokal och kommunal naturvård.

Länsstyrelsen Östergötland har beslutat att ge knappt 5,7 miljoner kronor i så kallat LONA-bidrag till 20 nya natur- och friluftsprojekt i länet. LONA (lokala naturvårdsprojekt) är en satsning på lokal och kommunal naturvård och kan bidra till såväl naturvårds- som friluftsprojekt. Det kan handla om allt från information och kunskapsinsamling till anläggande av våtmarker.

10 miljoner ska fördelas

Länsstyrelsen har fått ansökningar från 6 av länets 13 kommuner. Ansökningarna motsvarar drygt 10 miljoner kronor fördelade på 22 projekt. Länsstyrelsen fördelar knappt 5,7 miljoner kronor i bidrag till 20 projekt.

– Det är en ganska stor variation på ansökningarna i år, allt ifrån artinriktade insatser, till restaurering av en allé och ett anläggande av ett våtmarkssystem för dagvatten. Det är jätteroligt att få dela ut bidrag till så många olika projekt. Vi kommer dessutom att ha ett extra ansökningstillfälle för nya LONA-ansökningar med sista dag för ansökan den 2 september, säger Nathalie Bjällerhag naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Inventering av invasiva arter

Bland årets projekt hittar vi flera uppdateringar av naturvårdsprogram. Ett antal olika typer av inventeringar kommer att utföras, till exempel kommer Motala kommun utföra inventeringar av invasiva främmande arter och Mjölby kommun en artinventering inriktad på grod- och kräldjur. Finspångs kommun kommer att ta fram en grönblå infrastrukturplan och Valdemarsviks kommun kommer att utföra röjningar på Häradskär för att gynna den biologiska mångfalden och friluftslivet på ön.

– De LONA-medel som nu beslutats kommer att göra stor skillnad för att stärka miljöer på olika platser i Östergötland. Lite extra roligt är Finspångs projekt Kottebana i Butbro där en förening vill anlägga en kottebana med fem stationer, detta för att uppmuntra till rörelseglädje, naturupplevelse och utomhuspedagogik hos barn och unga, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.

RELATERADE ARTIKLAR

Idag har Tåkernfonden delat ut och Tåkernpriset 2020 går till Urban Ekstam. Prissumman är...
Krisledningen är aktiverad inom förvaltningen Leanlink, som bedriver kommunal äldreomsorg och hemtjänst i Linköpings...
Nu på lördag börjar älgjakten i Östergötland och den fortsätter ända fram till 31...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätta regnskurar
12.6 ° C
13 °
11 °
76 %
9.8kmh
40 %
tor
14 °
fre
14 °
lör
14 °
sön
14 °
mån
13 °