-0.5 C
Linköping
söndag, december 4, 2022

Universitetet får donation på 100 miljoner till aktuell LiU-forskning

Idag offentliggjordes en unik donation till aktuell LiU-forskning inom humaniora, samhällsvetenskap och medicin. Donationen på 100 miljoner kronor blir ett välkommet tillskott till Linköpings universitet. Donationen ska förvaltas i en stiftelse.

Donationen innebar också att ett beslut om en första storsatsning inom humaniora kunde offentliggöras idag.

Möjlighet att rekrytera ledande kompetens

Josefina Syssner, prefekt på Institutionen för kultur och samhälle samt LiU:s rektor Jan-Ingvar Jönsson deltog vid pressträffen där donationen presenterades. Den stiftelse som nu bildas kommer till tack vare den generösa donation som makarna Catharina Högbom och Michael Cocozza har skänkt.

Den nybildade stiftelsen för forsknings- och kulturändamål ska förvaltas av Linköpings kommun.

-Donationen ger oss möjlighet att rekrytera ledande kompetens för utveckling av en livaktig och samtidsrelevant forskning, säger Josefina Syssner, i ett pressmeddelande.

En av de största donationen i landet inom humaniora o samhällsvetenskap

Naturligtvis var även rektor Jan-Ingvar Jönsson glad åt den möjlighet som Linköpings universitet nu får genom donationen. En donation som är en av de största i landet genom tiderna inom humaniora och samhällsvetenskap.

-Donationer som denna är naturligtvis fantastiskt och den kommer att göra stor skillnad för vårt universitet, eftersom donationen är brett riktad finns det långsiktigt stora möjligheter att stärka forskningen inom flera områden. Det är ett stort förtroende vi får och som vi ska förvalta väl, säger Jan-Ingvar Jönsson.

Inte första donationen

Redan för drygt två år fick LiU en privat donation om 100 miljoner kronor från makarna Catharina Högbom och Michael Cocozza för att stärka forskning inom barnmedicin vid Linköpings universitet.

Den satsningen på barnmedicinsk forskning möjliggjordes genom ”Joanna Cocozzas stiftelse för barnmedicinsk forskning”. Stiftelsen bildades genom en donation av föräldrarna, Catharina Högbom och Michael Cocozza, i december på 35-årsdagen av dotterns bortgång.

RELATERADE ARTIKLAR

Polisen publicerar nu på sin hemsida en bild på den försvunna Liselotte för att...
Idag togs Martin Modéus emot som Svenska kyrkans ärkebiskop. Mottagandet skedde under en högmässa...
Polisen har sedan klockan 22.00 i går kväll hanterat 100 ärenden av olika karaktär...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.5 ° C
-0 °
-0.8 °
91 %
5.1kmh
100 %
sön
-0 °
mån
-1 °
tis
-1 °
ons
-2 °
tor
-2 °