9 C
Linköping
söndag, oktober 2, 2022

Fjärde vaccindosen till östgötar från 65 år erbjuds – en miljon vaccinstick utdelade

Region Östergötland erbjuder nu en fjärde dos vaccin mot covid-19 till alla som är 65 år eller äldre. Den omfattande vaccinationsinsatsen för att stoppa Corona pandemin nådde i helgen också en milstolpe. Då gavs det miljonte vaccinsticket i länet.

Även personer i åldern 18–64 år med måttlig till allvarlig immunbrist omfattas av erbjudandet.

Fyra månader mellan vaccinationerna

Den fjärde dosen erbjuds när fyra månader har gått sedan det förra vaccinationstillfället. För personer med immunbrist kortas tiden till tre månader.

Sedan tidigare erbjuds den fjärde dosen till alla som är 80 år och äldre, samt till personer som bor på särskilt boende för äldre (SÄBO), har hemtjänst eller hemsjukvård.

– Det finns fortfarande en väsentlig smittspridning både här i landet, och i andra länder. Eftersom vaccinskyddet nu börjar avta för personer i gruppen som är 65 år och äldre så är det motiverat att även erbjuda dem ytterligare en vaccindos, säger Kerstin Jonsson, Region Östergötlands vaccinationssamordnare på hemsidan.

En miljon vaccinstick

Region Östergötlands omfattande vaccinationsinsats mot covid-19 nådde i lördags en milstolpe när det miljonte vaccinsticket delades ut i länet.

– Med tanke på att vaccin är vårt bästa redskap för att förhindra att människor blir svårt sjuka i covid-19 så känns det väldigt bra att så många östgötar väljer att vaccinera sig. Både för deras egen skull och för människorna runtomkring dem, men också för att skydda de sköra grupperna i samhället, säger Kerstin Jonsson.

Smittspårning fortsätter

Från den 1 april klassas inte längre covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, men det innebär inte att pandemin är över. Med hjälp av vaccinerna så kan den hanteras på ett annat sätt än tidigare, men smittspårning fortsätter i de verksamheter som vårdar eller ger omsorg till personer med förhöjd risk att drabbas av allvarlig sjukdom av viruset. Ordningen med smittsäkra besök fortsätter också i Region Östergötlands lokaler.

RELATERADE ARTIKLAR

Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det...
Polisens regionledningscentral har under natten mellan 22:00 och 07:00 hanterat ett 80-tal ärenden som...
Hälso- och sjukvårdsnämnden har i veckan fattat beslut och avsatt resurser för att Region...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt regn
9 ° C
9.7 °
8.7 °
94 %
2.6kmh
75 %
sön
10 °
mån
13 °
tis
15 °
ons
17 °
tor
15 °