3.9 C
Linköping
torsdag, februari 29, 2024

Hela 85 miljoner kronor i statligt stöd till kulturen i Östergötland

Region Östergötland får nästan sex miljoner kronor i ökat stöd från Kulturrådet. Det betyder ett stärkt stöd till kulturen i länet. En satsning innebär att Sancta Birgitta klostermuseum blir en del av Östergötlands museum.

Statens kulturråd har beslutat om fördelningen av bidrag till landets regioner i kultursamverkansmodellen.

Nästan sex miljoner

Region Östergötland får ett ökat stöd med nästan sex miljoner kronor, som finns med i den budget för 2022 som regionutvecklingsnämnden i dag fattade beslut om. Det statliga stödet till kulturen i Östergötland är totalt drygt 85 miljoner kronor.

Det statliga stödet kommer även att fördelas till exempelvis Shakespearefabriken som sedan 1996 spelat Shakespeares dramer i Vadstena. Fortsatt utveckling av nycirkus och dans liksom en satsning på Östgötamusikens ambition att arbeta genreövergripande i samverkan med det fria musiklivet och länets kommuner är andra exempel på vad stödet kommer att användas till.

– Det här är det historiskt sett största stöd vi har fått. Det är glädjande och innebär att vi nu ytterligare kan stärka Östergötland som kulturlän, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden på regionens hemsida.

Den största delen av det statliga stödet, drygt 1,3 miljoner kronor kommer att användas för att införliva Sancta Birgitta klostermuseum i Östergötlands museum. Dessutom skjuter regionsutvecklingsnämnden till 1 miljon kronor. Nyligengodkände nämnden även en avsiktsförklaring som regionen, den ideella föreningen Birgittastiftelsen och Vadstena kommun tecknar om att klostermuseet ska bli en del av Östergötlands museum.

Bättre möjligheter
Region Östergötland och Vadstena kommun blir nya huvudmän för museet. Östergötlands museum kommer att ansvara för driften och för att organisera klostermuseet.

– På det här sättet kan vi med samlade krafter skapa förutsättningar för bättre möjligheter att utveckla museiverksamheten och få en säkrare ekonomi på lång sikt. Sancta Birgitta klostermuseum är ett viktigt besöksmål i Östergötland med inte bara lokala besökare utan även nationella och internationella, säger Eva Andersson.

RELATERADE ARTIKLAR

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i veckan att avgifter för viss vaccination mot covid-19. Den 1...
Regeringen har idag utsett Juno Blom till ny barnombudsman och samtidigt chef för Barnombudsmannen. Juno...
Hele 84 procent uppger att de har tillgång till den sjukvård de behöver. 61...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
klar himmel
3.9 ° C
4.3 °
2.7 °
79 %
6.2kmh
0 %
tor
4 °
fre
8 °
lör
7 °
sön
8 °
mån
6 °