-1.9 C
Linköping
söndag, mars 26, 2023

Mer än hälften av östgötarna har fått den tredje dosen

I förra veckan passerade Region Östergötland ytterligare en milstolpe i den stora vaccinationsinsatsen mot covid-19. Då nåddes punkten där över 50 procent av alla invånare över 18 år hade fått den tredje dosen vaccin.

Den tredje dosen är viktig för att skydda sig själv och andra mot allvarlig sjukdom.

Hålla tempot

Över hälften av Östergötlands invånare över 18 år har nu tagit den tredje dosen vaccin mot covid-19. Samtidigt erbjuds nu vuxna personer med allvarlig immunbrist en fjärde dos.

– Det är glädjande att se att vaccinationerna går framåt och att uppslutningen bland östgötarna är god. Det är viktigt att vi fortsätter hålla tempot och att alla som får erbjudande tar sitt ansvar och vaccinerar sig, säger Kaisa Karro, regionstyrelsens ordförande i en kommentar på regionens hemsida.

Fjärde dos på väg

Under veckan får också drygt 6 000 personer, med sämre immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, brev med erbjudande om en fjärde dos vaccin enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Dessa personer erbjuds nu en fjärde dos redan tre månader efter den tredje dosen.

– En tredje dos ger ett bättre skydd mot svår sjukdom i covid-19. Att vaccinera sig är det viktigaste man kan göra för att vi ska ta oss ur den här pandemin. När det gäller övriga grupper är det inte aktuellt med en fjärde dos i nuläget, säger Kerstin Jonsson, vaccinsamordnare i Region Östergötland.

I nästa vecka inleds också vaccination av barn i riskgrupper i åldern 5-11 år. Barnklinikerna i länet har definierat vilka barn som omfattas och genomför vaccinationerna.

RELATERADE ARTIKLAR

Earth Hour 2023

Igår klockan 20 30 till 21 30 inträffade Earth hour 2023 och precis som...
Natten till torsdagen slutade trygghetslarmen hos kommunens hemtjänsttagare att fungera. Problemen berodde på en...
Man häktad misstänkt för mord på kvinna. En man i 20-årsåldern har i dag...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
16FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
lätt snöfall
-1.9 ° C
-1.1 °
-2 °
93 %
3.6kmh
100 %
sön
-2 °
mån
-1 °
tis
2 °
ons
2 °
tor
0 °