12.7 C
Linköping
måndag, oktober 3, 2022

Kommun Polis och Myndigheter samverkar mot brottslighet

I början av december deltog kommunens Miljöavdelningen och Byggavdelningen i en gemensam insats tillsammans med polis och andra myndigheter. Vid insatsen uppmärksammades flera brister i Linköping.

En del av de bristerna skriver nu Linköpings kommun om på sin hemsida:

Människor som arbetar för låga löner och får bo i industrilokaler, fusk med märkning av mat, risk för utsläpp av kemikalier i avlopp och risk för att restauranggäster blir matförgiftade genom felaktig råvaruhantering är bara några exempel som upptäcktes vid en gemensam LOS-insats i början av december där bland annat Miljöavdelningen och Byggavdelningen inom Linköpings kommun deltog.

Bekämpa brottslighet o narkotikahandel

– I Linköping finns tyvärr människor som utnyttjas av oseriösa företag eller exploateras genom människohandel, prostitution eller narkotikahandel. Genom samverkan inom LOS är alla berörda myndigheter med tillsammans och kan identifiera brister och agera utifrån respektive parts lagstiftning och ansvarsområde, säger Stefan Erikson (M) ordförande i Bygg- och miljönämnden och fortsätter.

– Att bekämpa organiserad brottslighet och motverka illegala bostäder är prioriterat i Allians för Linköpings trygghetsarbete. Därför är det glädjande att se att denna samverkan ger resultat. LOS-arbetet kommer därför att växlas upp ytterligare framöver i Linköping genom att detta prioriteras i Bygg- och miljönämndens budget för 2022.

Sund konkurrens

I februari 2021 lade Allians för Linköping ett uppdrag i Bygg- och miljönämnden om att arbetet inom LOS ska prioriteras. Under året har ett antal insatser genomförts och inom kommunen pågår även ett arbete med att skapa rutiner och strukturer för hur olika avdelningar bäst ska kunna samarbeta med varandra.

– Genom LOS kan vi nå målet om sund konkurrens. Vi vill motverka fusk, bedrägligt beteende och felaktigheter som skapar osund konkurrens inom Miljöavdelningens områden miljöskydds- och hälsoskyddstillsyn samt livsmedelskontroll. Vi vill se till att skydda gemene person, exempelvis så att inte matgäster blir sjuka på grund av felaktig hantering av livsmedel. Vi vill också motverka fusk, så att en kund inte betalar för ett livsmedel som inte är detsamma som saluförs, säger Maria Pihlajärvi, chef för Livsmedelsenheten.

LOS:

Lokal operativ myndighetssamverkan, LOS, är ett nätverk som består av polisen, Social- och omsorgsförvaltningen, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, säkerhetsenheten, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket.

Läs om polisens deltagande i LOS:

https://lkpg.news/2021/12/15/myndigheterna-har-varit-ute-och-tralat-i-samverkan/

Föregående artikelUnder natten hände detta
Nästa artikelVinterlandet öppnar idag

RELATERADE ARTIKLAR

Arbetet med länets koldioxidbudget, energi- och klimatstrategi är nu klar. Arbetet leds av...
Polisens regionledningscentral har mellan klockan 22.00-07.00 hanterat ett 50-tal ärenden som rör Östergötlands län. Ingen person...
Saab har fått ett supportkontrakt för Gripen C/D i Sydafrika gällande service och underhåll....

FÖLJ LKPG.NEWS

3,582FöljareGilla
81FöljareFölj
15FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
12.7 ° C
13.3 °
12.2 °
79 %
4.6kmh
75 %
mån
12 °
tis
15 °
ons
15 °
tor
15 °
fre
14 °