-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Motionerade i kommunfullmäktige om hjärtstartare

Äldrenämnden fattade nyligen beslut om att köpa in och placera ut hjärtstartare på kommunens servicehus och trygghetsboende. Bakgrunden till beslutet är en motion som kom in från Fredrik Lundén till kommunfullmäktige 2019.

Kommunfullmäktige gav då i uppdrag till berörda nämnder att utreda möjligheten att köpa in och placera ut hjärtstartare på kommunens servicehus och kommunala trygghetsboenden. Det pågår även ett arbete för att få fram länsövergripande riktlinjer för hjärt- och lungräddning och hjärtstartare skriver kommunen på hemsidan.

– Min motivering till motionen är att utplacering av hjärtstartare ökar den upplevda tryggheten på servicehus och trygghetsboenden för såväl personal som för boende samt att de räddar liv, säger Fredrik Lundén (M) som skrev motionen i en kommentar på Linköping kommuns hemsida.

Ett verktyg och en god hjälp

En hjärtstartare är ett verktyg som används inom hjärt- och lungräddning. Verktyget vägleder användaren genom talade instruktioner vilket underlättar användningen. I nuläget finns inga nationella riktlinjer eller vägledning kring hur kommuner ska förhålla sig till utplacering av hjärtstartare. En hjärtstartare är en god hjälp vid hjärt- och lungräddningsarbetet, dels för den drabbade.

Även om de nationella riktlinjerna inte är framtagna ännu har Svenska Läkarsällskapet tagit fram etiska riktlinjer kring hjärt- och lungräddning som bland annat nämner att personal inom kommunal hälso- och sjukvård ska utföra hjärt- och lungräddning vid hjärtstopp, så länge det inte finns ett dokumenterat ställningstagande till att det inte ska utföras.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °