-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Vildsvin på skolmenyn i Linköping – 100 procent närproducerat kött o chark

Linköpings kommun har fyra leverantörer av närproducerade livsmedel. Två av dem levererar kött och charkvaror. Kommunens måltidsenhet serverar idag enbart närproducerat kött- och charkprodukter. Att det är så beror på att företagen som vunnit upphandlingen lever upp till de kvalitetskrav som kommunen haft skriver kommunen på sin hemsida.

– Man kan inte ställa krav i en upphandling på att en vara ska vara närproducerad eller svensk. Leverantörerna ska däremot leva upp till våra kvalitetskrav, som till exempel de svenska djurrättskraven och returbackssystem i stället för kartonger,

– Vi har haft en provleverans av vildsvinskött till äldreomsorgen på Måltidens dag. Då serverade vi vildsvinsgryta till cirka 1 000 personer och det fungerade jättebra, säger Åsa Kullberg affärsområdeschef för Kost och restaurang vidare.

Livsmedel från Östergötland

Närproducerade livsmedel kommer från Östergötland och angränsande län. Andelen närproducerad mat är 30-35 procent räknat i kronor. Andelen livsmedel som kommer från Sverige är 54 procent. Motsvarande siffra när det gäller animaliska livsmedel från Sverige är 93 procent. Vissa livsmedel går naturligtvis inte att köpa i Sverige.

Linköpings kommun lagar stora delar av maten från grunden och försöker erbjuda ekologiskt och närproducerat i den mån det är möjligt.
I kommunens kost- och måltidspolicy står det bland annat att inriktningen för kommunen är att välja livsmedel som är säsongsanpassade samt ekologiskt och etiskt producerade. Kommunens inköp av ekologiska produkter är cirka 30 procent.

Fakta:

Kommunens måltidsorganisation Kost och Restaurang lagar och serverar ca 25 000 portioner mat per dag till de kommunala skolorna, förskolor samt vårdboenden, servicehus, trygghetsboenden och hemtjänst inom inom Leanlinks äldreomsorg.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °