-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Årets influensavaccinering startar på tisdag

På tisdag den 9 november börjar vaccinationerna mot årets influensa i Region Östergötland. Till att börja med prioriteras personer från 65 år och uppåt, samt de som löper en ökad risk för att bli svårt sjuka.

Hög vaccinationstäckning mot influensa är viktigt även under den pågående covid-19-pandemin, eftersom vaccin mot coronaviruset inte skyddar mot säsongsinfluensan, och vice versa.

Region Östergötland erbjuder alla som är 65 år och äldre vaccination mot influensa. Det gäller också personer som har en ökad risk för att bli allvarligt sjuka, exempelvis de som har kraftigt nedsatt immunförsvar, kroniska hjärt- och lungsjukdomar, diabetes, och kvinnor som är gravida efter vecka 16 skriver Region Östergötland på sin hemsida.

Personalvaccinering startar 22 november

Även personal som arbetar patientnära inom vård och omsorg prioriteras vid årets influensavaccinering. De har möjlighet att börja boka tider på Region Östergötlands vårdgivarwebb från den 22 november.

– I och med att coronaviruset minskat så finns det ett utrymme för andra virus i samhället generellt. Det gör att till exempel influensaviruset kan ta en del av det utrymmet. Risken att få influensa bedömer jag därför som betydligt större i år, jämfört med förra året, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare inom Region Östergötland på hemsidan.

Region Östergötland har inte möjlighet att erbjuda influensavaccination till personer som är under 65 år och inte har en ökad risk för att bli svårt sjuka. Alternativet är istället att vända sig till en privat vårdaktör. Vissa arbetsplatser erbjuder också vaccination.

Mer information om bland annat tidsbokning och drop in: 1177.se

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °