-1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Åtta miljoner kronor till Katastrofmedicinskt centrum

Katastrofmedicinskt centrum i Linköping har fått 8 miljoner kronor av stiftelsen Familjen Erling-Persson för att förbättra behandlingen av allvarliga brännskador.

Det är Johan Junkers forskargrupp vid Katastrofmedicinskt centrum i Linköping som har fått anslaget på 8 miljoner för att förbättra behandlingen av allvarliga brännskador genom hudodling med nya tekniker som 3D-printing skriver Region Östergötland på sin hemsida.

Brännskador ett globalt problem

Brännskador är ett stort problem globalt som ofta drabbar barn, med livslångt lidande till följd.

I dag behandlas stora brännskador med delhudstransplantat – flytt av intakt hud från annat ställe på kroppen – eller med transplantation av odlade hudceller från den drabbade patienten. I projektet ska forskarna utveckla nya metoder för att transplantera hud och sedan testa så att dessa är säkra och bättre än de standardmetoder som används i brännskadevården.

– Det är roligt att Erling-Persons Stiftelse tycker vår forskning är viktig och värd att satsa på. Med hjälp av deras stöd kan vi fokusera på projektet och generera mycket ny kunskap, säger Johan Junker, koordinator för fokusområdet Experimentell traumatologi vid Katastrofmedicinskt centrum i ett uttalande på hemsidan.

Projektet bedrivs tillsammans med professor Gunnar Kratz, hand- och plastikkirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping, professor Daniel Aili, Institutionen för fysik, kemi och biologi, Linköpings universitet och professor Lars Kölby, avdelningen för plastikkirurgi, Sahlgrenska universitetssjukhuset. Anslaget på 8 miljoner fördelas över tre år.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
molnigt
-1 ° C
0.2 °
-1.9 °
85 %
3.6kmh
75 %
ons
-1 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °