0 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

RS-virus ökar bland spädbarn i regionen

Barnklinikerna ser en kraftig ökning av smitta med RS-virus. Ett stort antal spädbarn har behövt vård för andningsbesvär på barnakutmottagningarna i Region Östergötland skriver regionen på sin hemsida.

-Vi råder föräldrar att skydda sina spädbarn genom att hålla god handhygien och inte låta dem träffa infekterade personer, framför allt barn”, säger Catrin Furuhjelm, verksamhetschef vid H.K.H Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping på regionens hemsida.

Smittan har tagit fart
Under covid-19-pandemin har många infektioner minskat, bland annat RS-virus som spädbarn normalt brukar få under det första eller andra levnadsåret. Nu har smittan tagit fart igen och vårdcentralerna och barnsjukvården har ett stort söktryck.
– Majoriteten av patienterna på barnakutvårdsavdelningen är nu spädbarn med andnöd. De får vård och det finns bra behandlingar, men det är ändå alltid traumatiskt för föräldrar och barn att komma in på sjukhus. Rådet är därför att skydda spädbarnen från smittan genom att, om möjligt, hålla äldre syskon hemma från förskolan första halvåret, så att de inte tar med sig RS-smitta hem, säger Catrin Furuhjelm, verksamhetschef vid H.K.H Kronprinsessan Victorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping.

Råd för att skydda nyfödda barn från smitta:

• Om möjligt låt äldre syskon vara hemma från förskolan första 6 månaderna då det i de flesta fall är syskon som drar hem infektioner från förskolan och sedan smittar den nyfödda.
• Var noggrann med handhygienen särskilt vid egna eller syskons symtom på luftvägsinfektion, använd gärna tvål och handsprit. Om möjligt, försök separera den nyfödda och den smittade.
• När spädbarnet träffar personer utanför familjen – undvik strikt de som har pågåendesnuva, hosta, feber eller annan infektion.

• Undvik platser med folksamlingar såsom mataffärer, köpcentrum mm

• Ge barnet en rökfri miljö.
• Amma om du kan.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0 ° C
0.5 °
-0.3 °
87 %
5.7kmh
90 %
tor
-0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °