0.2 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Nu gäller nya provtagnings rekommendationer

Från och med måndag 1 november gäller nya rekommendationer om provtagning av covid-19. De innebär att vaccinerade i de flesta fall inte ska testa sig vid lättare symptom skriver Region Östergötland på sin hemsida.

Vård- och omsorgspersonal och personer med sviktande immunitet omfattas inte av de nya rekommendationerna. De ska även i fortsättningen testa sig även om de är vaccinerade.

Stanna hemma vid symtom

De personer som är undantagna från provtagning kan efter den 1 november återgå till arbete, skola eller förskola om man känner sig frisk, även om vissa symtom kvarstår. För att återgå till skola, förskola, aktiviteter och arbete krävs det att man ska ha varit feberfri senaste dygnet.

Som tidigare ska ovaccinerade personer från 13 år och som inte haft covid-19 senaste 6 månaderna även i fortsättningen testa sig vid lättare symtom.

Övriga som är vaccinerade och inte tillhör grupperna vård- och omsorgspersonal och personer med sviktande immunitet ska inte testa sig vid lättare symtom. Samma sak gäller de som haft covid-19 de senaste sex månaderna och barn under 13 år.

– Vi vill samtidigt påpeka vikten av att alla barn och vuxna i Östergötland stannar hemma vid symtom på luftvägsinfektion. Anledningen är att vi vill undvika spridning av covid-19 och även andra luftvägsinfektioner som RS-virus och influensa, säger Britt Åkerlind, Smittskyddsläkare i Region Östergötland på Regionens hemsida.

Ta emot erbjudandet om vaccinering

– Vi uppmanar också alla som ännu inte vaccinerat sig, att ta emot erbjudandet om vaccination och på så sätt förhindra allvarlig sjukdom och minska fortsatt smittspridning. För den som vill vara vaccinerad till jul är det hög tid att påbörja vaccineringen nu, uppmanar Britt Åkerlind.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
0.2 ° C
1 °
-1.7 °
87 %
6.7kmh
90 %
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
0 °
mån
-2 °