-0.1 C
Linköping
onsdag, december 8, 2021

Länsstyrelsen genomför reduktionsfiske tillsammans med Klara Vatten

Under denna vecka pågår ett så kallat reduktionsfiske i sjön Strolången.

Länsstyrelsen Östergötland tillsammans med konsultföretaget Klara Vatten AB genomför reduktionsfisket i sjön Strolången som ligger mellan Söderköping och Valdemarsvik.

Fisket är starten på ett treårigt reduktionsfiske som ska återställa balansen i vattnet och förhoppningsvis göra det klarare. Klara Vatten AB har beräknat att cirka 250 kilo vitfisk per hektar i sjön bör tas bort för att få positiva effekter av åtgärden. Detta innebär att totalt 80 ton vitfisk kommer att reduceras under 3-årsperioden.

Årliga algblomningar

Länsstyrelsen Östergötland har genom vattenprovtagningar, vegetationsinventeringar och provfisken klarlagt att Strolången har en övergödningsproblematik med bland annat dåligt siktdjup, syrefria områden under sommaren och årliga algblomningar. Dessa förhållanden har skapat en obalans i sjön med en för hög andel växtplankton och vitfisk jämfört med djurplankton och rovfisk.

– Syftet med reduktionsfisket är alltså att återställa balansen mellan dessa arter för att skapa ett klarare vatten med mer rovfisk och undervattensvegetation, säger Kenneth Winroth, utredare vatten på Länsstyrelsen i Östergötland i ett pressmeddelande.

Reduktionsfisket sker genom fiske med not, vilket är en effektiv och skonsam fiskemetod. Rovfisk som gös, abborre och gädda släpps tillbaka i sjön medan vitfisk som mört och braxen plockas bort. Vitfisken kommer sedan användas till gödsel på åkrar i närheten av sjön.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-1.4 °
82 %
3.6kmh
90 %
ons
-0 °
tor
0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °