-0.1 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Brott mot företag ökar – tilltron till polisen minskar

Bedrägerier, IT/Cyberbrott, stölder och säkerhetsfrågor är tyvärr något som idag ingår företagens vardag. Företagarna drabbas både ekonomiskt såväl som personligt av den ökade brottsligheten.

Statistik visar att andelen företagare som har blivit utsatta för brott har ökat från 30-36 procent mellan åren 2017-2020. Brottstrenden är fortsatt ökande vilket oroar organisationen Företagarna och Länsförsäkringar Östgöta som därför bjöd in till ett informationsmöte om problem och lösningar.

Hur stort är problemet?

Mötet handlade om bland annat om vad rättsväsendet gör? Hur arbetar polisen? Och vilken hjälp kan man få?

På informationsmötet deltog, förutom Länsförsäkringar och representanter från Företagarna, Jan Olsson, Kriminalkommissarie Nationella Operativa Avdelningen som är specialist på IT och Cyberbrott, Joakim Wallberg, polisen region Öst, inbrott/stölder och hur man kan förebygga. Även kommunpolisen var på plats i den kompetensrika samlingen talare.

En talande statistik

Konsekvenserna av den ökade brottsligheten mot företag är många bland annat visar statistiken att 84 procent av de utsatta företagarna upplever en minskad tilltro till polisväsendet, 79 procent har fått ökade kostnader för brottsförebyggande åtgärder, 42 procent anger att de har fått skjuta på planerade investeringar. Dessutom konstateras att anmälningsbenägenheten har minskat.

– Vi släppte en nationell rapport om brott mot företagare för ett tag sedan och ser att det finns et behov att belysa samt informera om företagens utmaningar och möjligheter, säger Robert Wallin Företagarnas biträdande regionchef för Gotland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland och fortsätter.

– Siffrorna i rapporten är nationella men företagarna i regionen och i Linköping har samma problem och de får också ett lägre förtroende för rättssystemet. Dessutom visar rapporten att en av fem förtagare i Sverige överväger att lägga ned sin verksamhet på grund av att de blivit utsatta för brottslighet.

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-0.8 °
83 %
4.6kmh
90 %
tor
-0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °
mån
1 °