-0.1 C
Linköping
torsdag, december 9, 2021

Skadedjur ska bekämpas på Löfstad slott

Region Östergötland ger Östergötlands museum ett ekonomiskt stöd på 800 000 kronor. Det beslutade regionutvecklingsnämnden i dag. Pengarna ska främst användas till att få bukt med skadedjur på Löfstad slott skriver Regionen på sin hemsida.

Pengarna ska användas till fukt- och värmesystem på slottet och
Region Östergötland är en av huvudfinansiärerna för Östergötlands museum.

Bekymmer med trämask

Östergötlands museum driver Löfstad slott utanför Norrköping och äger också alla inventarier. Slottet har under flera år haft fukt- och värmeproblem som i sin tur lett till stora bekymmer med skadedjur, som trämask.

De åtgärder som vidtagits har bara hjälpt tillfälligt och nu har problemet i vissa delar av slottet blivit uppenbart genom angrepp av skadedjur på inventarier med högt historiskt värde, som träföremål och textilier. För att motverka detta har Östergötlands museum äskat pengar till samlingsvård på slottet.

Viktigt besöksmål
Nu har regionutvecklingsnämnden beslutat att ge 800 000 kronor för år 2022 till samlingsvården.

– Det här är angeläget för att kunna fortsätta utveckla Löftstad slott. Slottet är mycket viktigt som ett historiskt besöksmål i Östergötland, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Föregående artikelNu riggas miljontals juleljus
Nästa artikelPolisinsats i Lambohov

RELATERADE ARTIKLAR

Kommunstyrelsen i Linköping beslutar nu med största sannolikhet att avveckla Linbike vid sitt sammanträde...
Igår kväll fick polisen ett samtal om bedrägeri riktat mot en äldre kvinna i...
Region Östergötland erbjuder nu en tredje vaccindos mot covid-19 till personer från 60 till...

FÖLJ LKPG.NEWS

3,425FöljareGilla
81FöljareFölj
14FöljareFölj

VÄDRET I LINKÖPING

Linköping
mulet
-0.1 ° C
0.7 °
-0.8 °
83 %
4.6kmh
90 %
tor
-0 °
fre
2 °
lör
2 °
sön
1 °
mån
1 °